Rize'deki sele Trabzon'dan tepki

Rize'de yaşanan sel ve heyelanın ardından Karadeniz sahil yolunun eleştirilmesine TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi'nden tepki geldi. Yönetim Kurulu adına yazılı bir açıklama yapan Şube Başkanı Mustafa Yaylalı, Rize'de meydana gelen sel felak

Rize'deki sele Trabzon'dan tepki

Rize'de yaşanan sel ve heyelanın ardından Karadeniz sahil yolunun eleştirilmesine TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi'nden tepki geldi.
 Yönetim Kurulu adına yazılı bir açıklama yapan Şube Başkanı Mustafa Yaylalı, Rize'de meydana gelen sel felaketinin ardından birçok platformda suçlu veya afetin sorumlusu olarak Karadeniz sahil yolunun gösterildiğini belirterek, "Bunu belirtenler arasında maalesef yerel yöneticiler de bulunmaktadır" dedi.

Yaylalı açıklamasında, "Bilindiği üzere Karadeniz sahil yolu artıları ve eksileri ile birlikte tamamlanmış ve bölgemizin önemli bir ulaşım yükünü üstlenmiştir. 'Karadeniz sahil yolu her kesiminde veya tamamı ile doğrudur, hiçbir olumsuzluk oluşturmamıştır' demek mümkün değilse de bu yol tamamlanmış ve fiilen hizmet vermektedir. Özellikle yönetim kademesindeki kişilerin, 'Bu afetin sorumlusu Karadeniz sahil yoludur' demelerine anlam verememekteyiz. Yöneticilerin görevi sorumlu aramak değil çözüm üretmek olmalıdır" ifadelerini kullandı.

Bölgenin her yıl bu tür afetlere maruz kaldığını, can ve mal kayıpları meydana geldiğini ifade eden Yaylalı, sözlerini şöyle sürdürdü:
 "Doğa olayları afete dönüşmesin. Artık neredeyse afetleri doğal olay olarak algılar duruma geldik. 'Afetlerin sorumlusu insandır' derken şimdi bir sorumlu daha bulduk. Karadeniz sahil yolu, yıllardır hizmet vermekte iken yerelde, özellikle Karadeniz sahil kentlerinde, yağmur suyu şebeke projeleri yapılmamış, aksine mevcut olan, üzeri açık tutulması gereken kendileri de aynı zamanda bir yağmur suyu deşarj sistemi olan kent içi derelerin üzeri kapatılmaya, yol olarak kullanılmaya devam edilmiştir.
Bölgemizin topoğrafik yapısı gereği, yüzey akışlarının derelere ulaşması gereken yerlerde, vadilerin açık tutulması önem arz eden kısımlarında yapılaşmaya izin verilmiştir. 'Bunları da Karadeniz sahil yolu mu yaptı?' diye sormak gerekiyor. Bugün, nasıl tanımlarsanız tanımlayalım, eksik veya yanlış ne dersek diyelim, Karadeniz sahil yolunu ortadan kaldırmamız mümkün değilken, her afette bu yolu suçlamak hiç kimseyi sorumluluktan kurtarmayacaktır. 'Biz demiştik' diyerek sorunun çözümüne hiçbir katkı sunmadan kenara çekilmeye de kimsenin hakkı yoktur."

Yaylalı, açıklamasını, "Karadeniz sahil şeridindeki tüm kentlerimiz, ilçe ve beldelerimiz için acilen yağmur suyu şebekesi projelendirilmeli ve bir an önce bu şebekelerin inşası tamamlanmalıdır. Mevcut, üzeri kapatılmış tüm dereler için üzeri açılacak şekilde dere ıslahı çalışmaları yapılmalıdır. Dere yataklarında bulunan yapılar derhal yıkılmalıdır. Karadeniz sahilindeki yerleşime açık veya açılabilecek olanları da içerecek tüm vadilerde vadi planlamaları yapılmalı, buralarda özellik arz eden riskli
alanlarda yol, foseptik açılması dahil hiçbir müdahaleye izin verilmemelidir. Sel dışında bölgemiz heyelan açısından da önemli riskler taşımaktadır. Bölgemizin heyelan risk haritaları yeniden çıkarılmalı, özellikle yerel yönetimlerin, imar planlarında bu risk haritalarına öncelik vermeleri gerekmektedir. Tüm bunları, her defasında söylemekten bıkmayacağız. Çözüm üretme sorumluğundaki kişi veya kurumların bizden beklediklerini yerine getirmeye hazır olduğumuz gibi, onlardan beklediklerimizin de gerçekleşmesinin takipçisi olacağımızı belirtirken sorumluluk sahiplerini göreve davet ediyoruz" ifadeleriyle noktaladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel