Rize'deki evler yıkılmaya başlandı

Rize’de şiddetli yağış sonrası meydana gelen ve 1 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketine neden olarak gösterilen dere yatakları üzerindeki binaların yıkımına başlandı. REHABİLİTASYON MERKEZİ EK BİNASI İLE YIKIM BAŞLADIÇamlıbel Mahallesi'nde, Dalyan de

Rize'deki evler yıkılmaya başlandı

Rize’de şiddetli yağış sonrası meydana gelen ve 1 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketine neden olarak gösterilen dere yatakları üzerindeki binaların yıkımına başlandı.

 REHABİLİTASYON MERKEZİ EK BİNASI İLE YIKIM BAŞLADI

Çamlıbel Mahallesi'nde, Dalyan deresi üzerinde bulunan Sağlık Müdürlüğü’ne ait Rehabilitasyon Merkezi ek binası iş makineleri ile kısa sürede yıkıldı. Yıkım çalışmalarını Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Belediye Başkanı AK Partili Halil Bakırcı, Emniyet Müdürü Şammaz Demirtaş, İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe ile vatandaşlar izledi. İş makinesinin tek darbesi ile büyük kısmı bir anda yerle bir olan binanın yıkımı ile arka tarafta, dere yatağı üzerinde sıralanmış çok sayıda binanın da görüntüsü ortaya çıktı.

VALİ: YIKIMLARIN DEVAMI GELECEK

Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, şiddetli yağışlar sonrasında gerçekleşen ağır hasarın dere yatakları üzerindeki binalardan kaynaklandığının görüldüğünü söyledi. Teknik ekiplerin, dere yatakları üzerinde bina olmaması halinde müdahale edilebileceğini ve bu kadar büyük çapta hasar oluşmayacağını söylediğini anlatan Vali Hacımüftüoğlu, şöyle konuştu:

“Biz de dere yatağı üzerindeki öncelikle bu kamu binasının yıkımına karar verdik. Afet Müdürlüğü ekipleri binanın yıkımının doğru olacağı yönünde rapor verdi. Bundan sonra buna benzer, dere yatakları üzerinde bina varsa ve teknik ekipleri de yıkım konusunda rapor verirse, yatakların mecrasını değiştiren binaları, özel ya da kamu fark etmez yıkma yönünde kararımızı kesinleştirdik. Bu da simgesel bir yıkım oldu. İlk kez kamu binasından başladık ki her hangi bir ayrım yapmayacağımız görülsün. Bu simgesel bir başlangıç ama devamı gelecek. Her dere yatağına yakın bina yıkılacak anlamına gelmiyor. Teknik ekiplerin yıkımına onay verdiği binaları yıkacağız. Neresi yıkılması gerekiyorsa orayı yıkmayı düşünüyoruz.”

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI BUGÜN TAMAMLANIYOR

Hacımüftüoğlu, sürdürülen hasar tespit çalışmalarının bugün itibariyle tamamlanacağını da ifade ederek, “Hasar tespit çalışmalarının yanı sıra, mali açıdan esnaflara yapılacak olan borç ertelemeleri ve buna benzer kredi borçlarının ertelenmesine yönelik çalışmalar da tamamlanıyor. Hazırlanacak raporun ardından gereken yapılacak. İlk aşama bitti, şimdi sırada yaraların sarılması aşaması var. Bu konularda ne kadar hızlı olursanız olun zaman gerekiyor. Kılı kırk yararak hak sahiplerini tespit etmemiz lazım” dedi.

BELEDİYE BAŞKANI: ÖNCE İKAZ EDECEĞİZ, SONRA YIKACAĞIZ

Rize Belediye Başkanı AK Partili Halil Bakırcı da, derelerin üzerinde yakınında kaçak ya da bir şekilde hasara yol açabilecek binaların yıkılacağını belirterek “Bu saatten sonra, şu öyle dedi, bu böyle dedi diye bakmayacağız ve kanunların bize verdiği yetkiyi kullanarak yapmamız gereken ne varsa bunu yapacağız. Bu yarın sabah bütün binaları yıkacağız anlamına gelmiyor. Önce ikaz edeceğiz, sonra yıkacağız. Yıkılan bu kamu binasının yerine Ağız ve Diş Sağlığı binasının yapımı planlanıyordu. Eğer buna direnmemiş olsaydık şimdi burada 6-7 katlı kocaman bir bina görecektik. Bu derelerin niye üzeri kapatıldı? Bir dizi baskılara geçmiş yönetimler direnmediği için kapatıldı. Ama bu saatten sonra bunlara müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.

Bu arada vatandaşlar da, bir binanın yıkımının yetmeyeceğini belirterek dere yatakları üzerine inşa edilmiş çok sayıda bina bulunduğunu hatırlattılar.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler