Rize'de kanser tarama seferberliği

Rize Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, "Kanser ne kadar erken teşhis edilirse tedavi başarısı ve hatta yüzde yüz tedavi şansı o kadar yüksek olur" dedi. Tepe, yaptığı açıklamada, Sağlık Müdürlüğü tarafından il genelinde kanser taramaları için seferberlik başlat

Rize'de kanser tarama seferberliği
Rize Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, "Kanser ne kadar erken teşhis edilirse tedavi başarısı ve hatta yüzde yüz tedavi şansı o kadar yüksek olur" dedi.
 
Tepe, yaptığı açıklamada, Sağlık Müdürlüğü tarafından il genelinde kanser taramaları için seferberlik başlatıldığını belirterek, "İlimizde devam eden kanser taramaları çalışmalarına büyük hız verildi. Bu kapsamda kadınlarda meme, rahim ağzı, kalın bağırsak kanseri, erkeklerde ise kalın bağırsak kanserinin erken teşhisine yönelik il genelinde kapsamlı çalışmalar başlatıldı" dedi.
 
Kalın bağırsak kanserinin çok sık görülen bir kanser türü olduğunu, hasta lehine en büyük kazanımın şüphesiz erken teşhis ve erken cerrahi olduğunu ifade eden Tepe, şunları söyledi:
 
"Bu sık görülen kanser türünün zamanında fark edilmesi için ilimiz genelinde 40-70 yaş arası kadın- erkek tüm vatandaşlarımıza gaitada (dışkıda)  gizli kan bakmak suretiyle büyük bir tarama faaliyeti başlatmış durumdayız. Bu anlamda aile hekimlerimiz ve mahalle muhtarlarımız üzerinden 40-70 yaş arası halkımıza dışkı örneği kutuları dağıtılacaktır. Nasıl taramaya katılacakları açıklanacak olup sonrasında örnek kapların aile hekimlerine veya Toplum Sağlığı Merkezlerimize bırakılması sağlanacaktır. Şüpheli sonuç çıkması durumunda ilgili vatandaşımız daha ileri tahliller için hastanelerimize tarafımızdan yönlendirilecektir."
 
Tepe, dışkıda kan tespit edilmesinin her zaman kişinin kalın bağırsak kanseri olduğu anlamına gelmeyeceğine işaret ederek, "Basur ve benzeri birçok durumda da aynı sonuç ortaya çıkacaktır ancak böylesi bir durumda ileriye dönük tahlil yapmak kişinin sağlığı için çok ama çok önemlidir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler