Rize'de atılan taşlar baş yardı!

Rize'nin Fındıklı ilçesinde, enerji şirketlerince, Arılı Vadisi'nin ''sit alanı'' olmaktan çıkartılması için açılan dava kapsamında, mahkeme ve bilirkişi heyeti keşif yaptı. Bu sırada olayı protesto etmek isteyen bazı yöre sakinlerinin attığı taşlar neden

Rize'de atılan taşlar baş yardı!

Rize'nin Fındıklı ilçesinde, enerji şirketlerince, Arılı Vadisi'nin ''sit alanı'' olmaktan çıkartılması için açılan dava kapsamında, mahkeme ve bilirkişi heyeti keşif yaptı. Bu sırada olayı protesto etmek isteyen bazı yöre sakinlerinin attığı taşlar nedeniyle bir kişinin başı yarıldı, araçların camlarını kırıldı.

Fındıklı'da, bazı yöre sakinlerinin, Arılı Vadisi'nin doğal sit alanı olarak tescil edilmesi için Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na yaptıkları başvuru sonucunda vadi, yaklaşık 6 ay önce ''1. derece doğal sit alanı'' olarak tescil edildi. Vadide hidroelektrik santrali yapmak isteyen şirketler, kararının kaldırılması için Rize İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Dava kapsamında Arılı Vadisi'nde bugün mahkeme ve bilirkişi heyetleri keşif yaptı. Keşifte HES firmalarının temsilcileri de hazır bulundu. Bu sırada çevrede toplanan vatandaşlar, şirket yetkililerine tepki gösterdi. Jandarmanın güvenlik önlemlerine karşın çıkan arbedede, bazı yöre sakinlerinin attığı taşlar nedeniyle bir kişinin başı yarıldı, araçların camlarını kırıldı. Jandarma ekiplerinin güçlükle yatıştırdığı arbede sonrası bilirkişi heyeti vadiden ayrıldı.

Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Gürkan, yaptığı açıklamada, sadece Arılı Vadisi'nde 13 HES projesi bulunduğunu ifade ederek, ''Vadilerimizin doğal kalması için yürüttüğümüz hukuk mücadelesi sonucunda Arılı Vadisi, doğal sit alanı ilan edildi. Ancak enerji şirketleri bunu kabullenmek istemiyor. Halka rağmen projelerini hayata geçirmek istiyor'' dedi.

Bilirkişi heyetinin bugün yaptığı keşfin vatandaşlardan saklanmaya çalışıldığını savunan Gürkan, ''Ancak keşif yapıldığını duyan duyarlı vatandaşlarımız bölgeye akın etti. Bölge insanları olarak vadilerimize HES yaptırmamakta kararlıyız'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler