Rize'de afetzedeler dışarı çıkarıldı

Rize'de 1 kişinin hayatını kaybettiği selde hasar gören evlerini boşaltmak zorunda kalan Fındık ailesinden 7 kişi, geçici olarak yerleştirildikleri Öğretmenevi'nden gerekçe gösterilmeden çıkarıldı.Hasarlı eve dönmek zorunda kalan aileden Yakup Fındık, kal

Rize'de afetzedeler dışarı çıkarıldı

Rize'de 1 kişinin hayatını kaybettiği selde hasar gören evlerini boşaltmak zorunda kalan Fındık ailesinden 7 kişi, geçici olarak yerleştirildikleri Öğretmenevi'nden gerekçe gösterilmeden çıkarıldı.

Hasarlı eve dönmek zorunda kalan aileden Yakup Fındık, kalacak yer gösterilmemesi ve yardımda bulunulmaması üzerine evin çatısına çıkarak intihar girişiminde bulundu. Fındık, kira yardımı ve ev bulununcaya kadar yeniden Öğretmenevi'ne yerleştirilme sözü ile çatıdan indirildi.

Rize'nin Ekmekçiler Mahallesi'nde Fındık ailesinden 7 kişinin oturduğu ev, 24 Eylül'deki aşırı yağışların neden olduğu heyelan sonucu zarar gördü. Afet ve Acil İşler Durum Müdürlüğü ekiplerinin bir süre önce yaptığı incelemede, evin arka kısmında büyük bir toprak kütlesinin hareket ettiği belirlendi. İstinat duvarı yapılıncaya kadar evin 8 ay süreyle boşaltılmasına karar verildi. Aile, bunun üzerine Rize Öğretmenevi'ne yerleştirildi. 10 gün burada kalan aile, önceki gün gerekçe gösterilmeden çıkartıldı. Kalacak yerleri olmayan ve maddi sorunlar içinde bulunan aile, yine hasarlı evlerine dönmek zorunda kaldı.

ÇATIYA ÇIKTI, İNTİHARA KALKIŞTI

Rize Valiliği'ne başvuran 54 yaşındaki Yakup Fındık, iddiaya göre yardım alamayınca evine döndü ve çatıya çıkarak intihara kalkıştı. Olayın ihbar edilmesi üzerine polis harekete geçti, İtfaiye ve Sağlık ekipleri ile bir de psikolog gönderildi. Emniyet Müdür Yardımcısı'nın ikna çabalarını sonuçsuz bırakan Yakup Fındık, Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu'nun gelmesini istedi. Durum Valiliğe bildirilince, Afet ve Acil İşler Durum Müdürü Seyfettin Yılmaz ile Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe de olay yerine geldi. Ancak onların ikna çabaları da Fındık'ı aşağıya indirmeye yetmedi. Fındık, "Buradan atlayacağım. Devlet kalan 6 kişiye sahip çıkacak. Valiye gidiyorum, 'ver bir dilekçe' diyor. Benimle ilgilenmedi. Başbakanımız afetten dolayı Rize'ye para gönderdi, ama bize bir yardımda bulunmadılar. Başbakanımız bizi duysun. Dünden beri aç duruyoruz. Öğretmenevi'nden atıldık. Kalacak yerimiz yok. Vali gelmeden buradan inmem" diyerek çatıda gözyaşı döktü.

Yeniden devreye giren Afet ve Acil İşler Durum Müdürü Seyfettin Yılmaz, kira yardımı ve ev bulununcaya kadar öğretmenevi'ne yerleştirme sözü ile ikna ettiği Yakup Fındık'ı 1 saatlik uğraş ardından çatıdan indirdi. Aşağıda bekleyen annesi Saniye Fındık'a sarılarak ağlayan Yakup Fındık, daha sonra ailesi ile birlikte Rize Öğretmenevi'ne yerleştirildi.

VALİLİK: KENDİSİNE YARDIM EDİLECEĞİ İZAH EDİLDİ

Rize Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada ise, selde evi zarar gören Fındık ailesinin 7 ferdinin Öğretmenevi'nde 10 gün misafir edildiği belirtilerek şu görüşlere yer verildi:

"Afetten konutu etkilenen vatandaşımıza istinat duvarı yapılıncaya kadar kira yardımı yapılacağı iletildi. Kendisine yardımcı olmak üzere İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde görevli Şef İrfan Yağcı ve İl Sağlık Müdürlüğü'nden Psikolog Esra Alemdar vatandaşın evine giderek kendisi ile konuştu ve durum izah edilmeye çalışıldı. Mağdur aileye ev kiralanması ve gerekli yardım yapılabilmesi için gerekli kira kontratı, su faturası gibi evrakların düzenlenmesi esnasında ilgili kişi, anlaşılamayan nedenle görüşmeyi terk ederek bulunulan ortamdan ayrılmıştır."

Öte yandan Rize'deki son selde evleri yıkılan ve zarar görenlere henüz bir yardım yapılmadığı öne sürüldü.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel