Rize Üniversitesi'nden kınama

Rize Üniversitesi Senatosu Fransa Ulusal Meclisinde kabul edilen 1915 olaylarının inkarını suç sayan yasayı kınadı.Fransa Ulusal Meclisinde kabul edilen 1915 olaylarının inkârını suç sayan yasa tasarısını kınamak amacıyla,Rektör Prof. Dr. Arif Yılmaz başk

Rize Üniversitesi'nden kınama

Rize Üniversitesi Senatosu Fransa Ulusal Meclisinde kabul edilen 1915 olaylarının inkarını suç sayan yasayı kınadı.

Fransa Ulusal Meclisinde kabul edilen 1915 olaylarının inkârını suç sayan yasa tasarısını kınamak amacıyla,Rektör Prof. Dr. Arif Yılmaz başkanlığında toplanan senatonun 02.01.2012 tarih ve 50 numaralı kararları şöyle:

“Rize Üniversitesi Senatosu olarak; 22 Aralık 2011 günü Fransa Ulusal Meclisi’nin, tek taraflı, haksız ve uluslararası hukuka aykırı bir biçimde Türk halkının şanlı tarihine iftira ederek halkımızı derinden yaralayan “Sözde Ermeni Soykırımı iddialarını kabul etmeyenlere para ve hapis cezasını öngören” yasa tasarısını kabul etmesini şiddetle kınıyoruz.

Fransa Ulusal Meclisi’nin böyle bir konuyu kısa vadede Nisan 2012’de yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine, uzun vadede ise, bölgesel ve küresel etkinliği durdurulamaz bir şekilde artan ülkemizi itibarsızlaştırma çalışmalarına alet etmesi, tarihi siyasallaştıran, demokrasi ve ifade özgürlüğünü hiçe sayan, devlet ciddiyeti ve tarihi gerçeklerle bağdaşmayan, bilimsellikten uzak bir talihsizliktir.

Dünya tarihinde düşünce ve ifade özgürlüğü açısından model olan Fransız Devrimi ilkelerine aykırı bir şekilde Fransız toplumunun ezici çoğunluğunun bilgisi olmaksızın çok az temsiliyetle ve ciddiyetten uzak bir şekilde ele alınan bu tasarı, geçmişte kazanılan tüm değerlerin inkârı ve reddi mirasın ilanı olmakla birlikte, Fransa Ulusal Meclisi’nin usulsüzce tarih yazmaya çalışırken kendi tarihinin enkazı altında kaldığının da elim bir göstergesidir.

Gerçeklerle çelişen, Türk tarihini tek taraflı bilgilere dayanarak karalayan ve bu haksızlığa karşı kendini savunma hakkını ihlal eden kanun tasarısının, tarihten gelen Türk-Fransız dostluğunu ve Türkiye ile Fransa arasındaki çok yönlü ilişkileri derinden zedeleyerek telafisi imkansız yaralar açacağı kesindir.

Rize Üniversitesi Senatosu olarak; tarihimizden asla utanmadığımızı ve tarihi olayların değerlendirilmesinin tarihçilere bırakılması gerektiğini belirtiyor; politik çıkarlar için girişilen bu tür bilim dışı ve ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı teşebbüslerin tarih yazma hevesine kapılanların tarihlerinde birer kara leke olarak yer alacağını ve 27 Ağustos 1789’da Fransa’da yayımlanan İnsan ve Yurttaşlık Hakları Bildirisi’ni hatırlatıyor; kararı, insan hakları, demokrasi, eşitlik, özgürlük ve adalet gibi evrensel değerleri yok sayan tarihi bir hata olarak görüyor ve bu girişiminden dolayı Fransız Ulusal Meclisi’nde bu kararı destekleyenleri şiddetle kınıyoruz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler