Rize kendi elektriğini üretecek!

Özellikle sokak aydınlatmaları konusunda enerji dağıtım firması ile sorunlar yaşayan Rize Belediyesi kendi elektriğini kendisi üretmeye karar verdi.Elektrik dağıtım hizmetinin özelleşmesinin ardından bir çok belediyede olduğu gibi Rize Belediyesi de sokak

Rize kendi elektriğini üretecek!

Özellikle sokak aydınlatmaları konusunda enerji dağıtım firması ile sorunlar yaşayan Rize Belediyesi kendi elektriğini kendisi üretmeye karar verdi.
Elektrik dağıtım hizmetinin özelleşmesinin ardından bir çok belediyede olduğu gibi Rize Belediyesi de sokak aydınlatmaları konusunda elektrik dağıtım firması ile sorunlar yaşadı. Rize Belediyesi 2015 yılından itibaren sokak aydınlatma ücretlerinin belediyelerden tahsil edilmesinin kararlaştırılması üzerine kendi elektriğini kendisi üretmeye karar verdi.
Rize Belediyesi su depolarının rakımı yüksek noktalarda bulunmasını fırsat bilerek 2015 yılına kadar sokak aydınlatmaları dahil ihtiyaç duyacağı tüm elektrik enerjisini su depolarında kuracağı mikro HES’ler ile aşmayı planlıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, “Yıllık 1.8 milyon KW enerji harcıyorum. 2015 yılında sokak aydınlatmalarının da bizden tahsil edilmeye başlaması ile bu oran yıllık 7 milyon KM’ye çıkacak. Rize Belediyesi’nin yıllık elektrik harcaması 600-700 bin TL civarında. 2015’de bu 5-6 kat daha artacak. Belediyenin imkanları ile bunun karşılanması mümkün değil. Bu nedenle kendi elektriğimizi kendimiz üretmeye karar verdik. 11 su depomuz var. Bu depolarımız yüksek kesimlerde. Bu depolarımızdan bir tanesinde deneme amaçlı mikro HES kurduk. Şunda 70 KW gücünde enerji üretiyoruz. 11 su depomuz ve Andon İçme Suyu Tesisi’nde hayata geçirilecek HES Projesi ile 2015 yılında Rize Belediyesi tüm elektrik tüketimini kendi imkanları ile karşılamış olacak. 2015 yılında ilimizi daha aydınlık sokaklar bekliyor” şeklinde konuştu.
Bakırcı, içme suyu şebekelerinde kurulacak mikro HES’lerin suyu havalandıracağı için su kalitesinin de artacağını vurgulayarak aynı zamanda atık sularında enerjiye dönüştürülmesi için AR-GE çalışmaları yürüttüklerini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel