Rekolte tartışmalarına yeni çözüm

Fındık rekoltesinde son dönemde yapılan farklı tahminlerin, uydudan tespit yöntemiyle daha sağlıklı gerçekleştirilmesi planlanıyor.Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkan Yardımcısı ve Fındık Tanıtım Grubu Başkanı Dursun Oğuz Gü

Rekolte tartışmalarına yeni çözüm

Fındık rekoltesinde son dönemde yapılan farklı tahminlerin, uydudan tespit yöntemiyle daha sağlıklı gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkan Yardımcısı ve Fındık Tanıtım Grubu Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy,  yaptığı açıklamada, Türkiye'nin önemli tarım ürünlerinin başında gelen fındıkta her yeni sezon öncesi 4 ayrı kurum tarafından farklı rekolte açıklandığını belirtti. 

Açıklanan tahmini rekoltede ihracatçı kesimi ile tarım kesimi arasındaki rakamlar arasında farklılıkların göze çarptığına dikkati çeken Gürsoy, "Bu da ister istemez başta üreticilerimiz olmak üzere herkesin kafasını karıştırıyor ve tepkisini çekiyor" dedi. 

Fındıkta farklı rekolte tahminlerine yeni bir formül bulduklarını anlatan Gürsoy, şöyle konuştu:

"Fındıkta farklı rekolte açıklamaları yeni bir durum değil. Bu farklı açıklamalar yıllardan beri geliyor. Daha önceki yıllarda da bir rekolteye dört farklı tahmin yapılmıştı. Özellikle ihracatçı kesimi ile tarım kesiminin rekolte tahmininde bariz farklıklılar göze çarpıyor. Bu rekolte yanılgısına iki durum neden oluyor. Bunlardan birisi dikili alanlar konusunda halen bir birliktelik yok. Örneğin resmi kayıtlarımızda yaklaşık 695 bin hektar arazide fındık dikili olarak görülüyor ama bizim yeni tespitlerimizde fındık dikili alanlarda ciddi büyüme var. Bu nedenle rekolte çalışması sırasında bu durum yanılmalara yol açıyor."

"Bu rakamın acilen yeniden güncellenmesi gerektiğini düşünüyoruz" diyen Gürsoy, "İkinci sebep ise ocaklardaki dal sayısı. Rekolte sayımı sırasında bir ocakta 4-5 dal olarak hesap yapılıyor. Halbuki ocaklardaki dal miktarı ortalama 7-8 civarında. Bu durum da rekolte konusunda yanılgılara yol açıyor. Saydığımız bu iki sebepten dolayı her yıl tahmini rekolte farklı çıkıyor" ifadelerini kullandı.

- "Fındık dikili alanlar uydudan yeniden tespit edilecek"

Türkiye'de fındık dikili alanların yeniden tespit edilmesi için uydu yolunu seçeceklerini vurgulayan Gürsoy, şöyle devam etti:

"Farklı rekolte tahminlerine kesin neşter vurulması için fındık tanıtım toplantısında yeni bir karar aldık. İstanbul dahil 14 ilde fındık dikili arazilerin uzaydan algılama yöntemiyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızı da proje ortağı yaparak yeniden alanların tespiti için çalışma başlattık. Yani fındık dikili alanları uzaydan yeniden belirleyeceğiz ve rakamları böylelikle güncellemiş olacağız. Fındıkta tahmini rekolte farklılıklarını uydudan tespitle sona erdirmeyi hedefliyoruz. Bazı uydu şirketleri ile görüşmeye başlandı ve pazarlıklarımız sürüyor. Temennimiz önümüzdeki sezondan evvel bu çalışmayı tamamlayarak kayıtlarımızda bulunan dikim arazilerine yönelik rakamları güncellemek. Eğer bu rakamlar yeniden belirlendiği takdirde rekolte farklılıkları ve çatışması sona erecek."

- "Kafa karışıklığına son vereceğiz"

Fındıkta tahmini rekolteyi bilimsel yollarla belirlemenin daha doğru olacağını anlatan Gürsoy, şunları kaydetti:

"Biz fındık dikili alanını uydudan yeniden belirlediğimiz takdirde tartışmalar ve kafa karışıklığı otomatikman ortadan kalkacaktır. Çünkü bu tartışmaların kimseye yararı yok. Piyasada hem içeride hem de dışarıda farklı rekolte tahminleri kafa karıştırıyor. Bunların yanı sıra iki kesim arasında, üretici ve ihracatçı kesimi arasında husumet doğuruyor. İnsanlar bu kurumlara farklı gözle bakmaya başladı. Netice itibarıyla biz aynı gemideyiz. Doğruyu bulmak bizlerin hedefi olması lazım. Bu bakımdan bu rakamları daha bilimsel metotlara oturtarak önümüzdeki yıllarda bu sorunu çözeceğiz."

- Rekolteye 4 farklı tahmin 

Öte yandan fındıkta yeni sezon öncesi 4 ayrı kurumdan farklı rekolte tahmini geldi. 

Buna göre 2014 yılı tahmini rekoltesini Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) 430 bin ton, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (KFMİB) 514 bin ton, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) 371 bin 185 ton, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise 412 bin ton olarak belirlemişti. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler