Özak'ın endişesinin nedeni ne?

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, küresel ısınmayla önemi giderek artan yaylalarda yerleşime bağlı olarak çeşitli sorunların ortaya çıkmaya başladığını belirterek bu alanlara bir çeki düzen verilmesi gerektiğini söyledi.Köyler ve Yaylalarda Ye

Özak'ın endişesinin nedeni ne?

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, küresel ısınmayla önemi giderek artan yaylalarda yerleşime bağlı olarak çeşitli sorunların ortaya çıkmaya başladığını belirterek bu alanlara bir çeki düzen verilmesi gerektiğini söyledi.


Köyler ve Yaylalarda Yerleşme ve Yapılaşma Sorunları ve Çözüm Önerileri konulu toplantı, Trabzon Valisi Nuri Okutan, Giresun Valisi Mustafa Taşkesen, Rize Valisi Kasım Esen, Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu ile Samsun, Ordu, Bayburt ve Artvin vali vekillerinin katılımıyla Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak başkanlığında DSİ 22. Bölge Müdürlüğü'nde yapıldı.


Toplantının açılışında konuşan Bakan Özak, küresel ısınma sebebiyle yaylaların öneminin her geçen gün daha arttığına dikkat çekti. Yaylaların artık sadece yöresel olarak kullanılan alanlar olmaktan çıkmaya başladığını belirten Bakan Özak, ulusal ve uluslar arası kullanıma açılan yaylalarda imar, planlama, mülkiyet, ulaşım gibi pek çok alanda sorunların ortaya çıkmaya başladığını ifade etti.


Yaylalara bir çeki düzen verilmesinin zamanının geldiğini kaydeden Bakan Özak, “Bu bölgeden çıkıp diğer illere giden insanlarımız ekonomik refahı ve yöre özlemi arttıkça gelip yaylalarda ikinci, hatta üçüncü evlerini yapmaktadır. Bu nedenle yaylalara bir çeki düzen vermek lazımdı. Yaylaları tamamen kapatmak doğru değil ama bu şekilde yerleşime açmak da doğru değil. Bakanlık olarak bu konuda kapsamlı bir çalışma başlattık” dedi.


Türkiye'de yaklaşık 35 bin köy bulunduğunu ve bu köylerde 12 milyona yakın insanın yaşadığını dile getiren Bakan Özak, kırsal alanlardaki yerleşme sayısının ise 80 bini bulduğunu ve bu sayının çok fazla olduğunu söyledi.
Yaylalardaki kaçak ve çarpık yapılaşmanın önüne geçebilmek için başlatılan çalışmanın diğer bölgeleri de içine alarak genişleyeceğini ifade eden Bakan Özak, yapılan toplantıların ardından önümüzdeki yasama yılında gerekli yasaların çıkartılacağını ifade etti.


Sekiz ilin vali ve vali vekillerinin yanı sıra il özel idaresi sekreterleri ve bakanlık yetkililerinin de katıldığı toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler