OSB'ye bir iyi bir kötü haber!

4562 Sayılı Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) Kanunu’nda yapılan değişiklikle, OSB’lerin hukuki durumlarını ve yatırımcıları yakından ilgilendiren önemli düzenlemeler getirildi.Yeni düzenleme ile 10 kişi çalıştıracak projelere OSB’de bedava arsa sunulurken,

OSB'ye bir iyi bir kötü haber!

4562 Sayılı Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) Kanunu’nda yapılan değişiklikle, OSB’lerin hukuki durumlarını ve yatırımcıları yakından ilgilendiren önemli düzenlemeler getirildi.

Yeni düzenleme ile 10 kişi çalıştıracak projelere OSB’de bedava arsa sunulurken, yatırımlarını tamamlama sürelerini geçiren işletmelerinde yargı kararı aranmaksızın parselleri elinden alınacak.

4562 Sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu’nda 6215 Sayılı Kanunla yapılan değişiklikler Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. OSB Kanunu’nun 19. Maddesine eklenen geçici 8. Madde OSB’lerin hukuki durumlarını, 20. Maddesine eklenen Geçici 9. Madde ise yatırımcıları yakından ilgilendiriyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, yeni düzenleme ile10 kişi çalıştıracak projelere OSB’de bedava arsa sunulurken, yatırımlarını tamamlama sürelerini geçiren işletmelerinde yargı kararı aranmaksızın parselleri elinden alınacağına dikkat çekti.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün 24 Temmuz 2010 tarihinde Trabzon’a ziyareti sırasında OSB’lerdeki parsellerin ücretsiz olarak yatırımcıya sunulması talebinde bulunduklarını ve bu taleplerinin kabul gördüğünü hatırlatan Hacısalihoğlu, “Yatırımcıya OSB’lerde bedava arsa olanağı verilmesini Trabzon’da ortalama 70 yatırımcı beklemekteydi. Gerek Sanayi ve Ticaret Bakanımızın Temmuz 2010 tarihinde odamızı ziyaretinde, gerekse Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği aracılığı ile yatırımcılara OSB’lerde bedava parsel istemimiz olmuştu. Karar alınarak resmi gazetede yayınlanmıştır. Artık yatırımcılarımız biran önce OSB müdürlüklerimize başvuruda bulunmalılar” dedi.

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ’NDEKİ YENİ DÜZENLEME

OSB’leri ilgilendiren düzenlemeye göre; vali başkanlığında oluşturulan Islah Komisyonu’nun belirlediği ıslah şartlarını, süresi içinde yerine getiremeyen OSB’ler, bu niteliklerini kaybedecekler ve sicilden terkin edilecekler. Yeni düzenlemeye göre, bakanlık kredisi kullanan OSB bölgelerinde tahsis edilmemiş parseller, OSB yetkili organlarının karar almaları halinde en az on kişilik istihdam öngören yatırımlara girişen gerçek veya tüzel kişilere tamamen veya kısmen bedelsiz olarak tahsis imkanı getirildi. Bu durumda tahsis edilen parselin değeri, Bakanlık tarafından Organize Sanayi Bölgesi’ne verilen kredi geri ödemesinden mahsup edilmesi öngörüldü. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce gerçek ve tüzel kişilere bedelli olarak tahsis edilmiş parseller için ödemeler durdurularak ve kalan meblağ bakanlık tarafından Organize Sanayi Bölgesi’ne verilen kredi geri ödemesinden mahsup edilecek. Parselin değeri, Hazine Müsteşarlığı’nın uygun görüşü alınmak suretiyle Bakanlıkça her organize sanayi bölgesi için tespit edilecek yılı metrekare üzerinden hesaplanacak.

Yatırımcıları ilgilendiren düzenlemede ayrıca, yatırımcının madde kapsamında belirtilen şartlara uymadığının veya mücbir sebepler hariç, öngörülen sürede yatırımın tamamlanmadığının tespit edilmesi durumunda, herhangi bir yargı kararı aranmaksızın parsel tahsisi iptal edilecek. Parsel tahsisinin iptal edilmesi durumunda, taşınmazın üzerindeki tüm yapı ve tesisler sağlam ve işler durumda tazminat veya bedel ödenmeksizin Organize Sanayi Bölgesi tüzel kişiliğine intikal edecek ve bundan dolayı tahsis yapılan kişiler veya üçüncü kişilerce herhangi bir hak talebinde bulunulamayacak. Kanunla getirilen düzenlemenin tek istisnası, öngörülen sürede yatırımın en az yüzde 50’sinin gerçekleştirilmesi halinde yatırımın bedeli, yeni yatırımcı tarafından önceki yatırımcıya ödenecek. Bu ödeme işlemi ise OSB tüzel kişiliğince sağlanacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel