Organ nakliyle hayat buldular

Karadeniz Teknik Üniversitesinde (KTÜ) ''Organ Nakli Haftası'' dolayısıyla düzenlenen programda, üniversite hastanesi bünyesinde bu yıl ilk kez gerçekleştirilen operasyonlarla böbrek nakli yapılan 3 kişi, duygularını anlattı. KTÜ Farabi Hastanesi Aydın İn

Organ nakliyle hayat buldular

Karadeniz Teknik Üniversitesinde (KTÜ) ''Organ Nakli Haftası'' dolayısıyla düzenlenen programda, üniversite hastanesi bünyesinde bu yıl ilk kez gerçekleştirilen operasyonlarla böbrek nakli yapılan 3 kişi, duygularını anlattı.

KTÜ Farabi Hastanesi Aydın İnal Amfisi'ndeki program, organ naklinin önemini anlatan slayt gösterisiyle başladı. Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, burada yaptığı konuşmada, çoğu kişinin ''hep başkalarının organa ihtiyacı olacak'' diye düşündüğünü ancak herkesin bir gün bir organa ihtiyaç duyabileceğini belirtti.

Organ nakli konusunda empati yapmanın gerekli olduğuna dikkati çeken Özlü, organların yerlerinin dolamadığını, ancak bağış yoluyla yerlerinin doldurulabileceğini söyledi.

Özlü, Farabi Hastanesi olarak yıllardır sürdürdükleri çalışmaların bu yıl gerçekleştirdikleri kadavradan ve canlıdan canlıya böbrek nakilleriyle meyvesini verdiğini sözlerine ekledi.

KTÜ Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükrü Ulusoy ise Türkiye'de diyalize giren 50 bin dolayında hasta olduğunu belirterek, ''Ancak bu rakam tam olarak hasta sayısını yansıtmıyor. Kronik böbrek hastalıklarının 5'inci evresi bu kadar. Ancak o evreye gelene kadar bu hastalık daha fazla sayıda insanı etkiliyor'' dedi.

Ulusoy, diyabet ve hipertansiyonun böbrek hastalıklarını artırdığını dile getirerek, ''Türkiye'de bir yıl içerisinde yapılan böbrek nakli 800-1000 dolayında iken bu sayı, hasta sayısının artma hızındaki oranda gelişkenlik göstermiyor. Toprak olacak bir organın, hastalara şifa olması çok önemli'' diye konuştu.

Daha sonra sahneye, KTÜ Böbrek Nakli Merkezi'nde ilk kez gerçekleştirilen operasyonla kadavradan böbrek nakli yapılan Mustafa Yılmaz ile yine ilk kez gerçekleştirilen ''canlıdan canlıya'' böbrek nakliyle sağlıklarına kavuşan Osman Şahin ve Semanur Fırıncı davet edildi.
Nakille birlikte yaşamlarının tamamen değiştiğini ifade eden Yılmaz, Şahin ve Fırıncı, nakillerin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Buradaki programın ardından, Farabi Hastanesi önündeki Umut Parkı'na geçildi. Programa katılan KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen ve diğer davetliler, beyin ölümü sonucu organları nakledilen kişilerin anısına fidan dikti.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler