Ölüm Bildirim Sistem Trabzon'da faaliyete geçti

 Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu, Ölüm Bildirim Sistemi'nin (ÖBS), Trabzon'da aktif olarak faaliyete geçtiğini belirtti. Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, ölüm istatistiklerinin eksiksiz, hızlı ve daha kaliteli şekilde derlenmesi için

Ölüm Bildirim Sistem Trabzon'da faaliyete geçti

 

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu, Ölüm Bildirim Sistemi'nin (ÖBS), Trabzon'da aktif olarak faaliyete geçtiğini belirtti.
 
Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, ölüm istatistiklerinin eksiksiz, hızlı ve daha kaliteli şekilde derlenmesi için Sağlık Bakanlığı'nın, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye İstatistik Kurumu ile alışverişi sağlayabilen, genişlemeye müsait, tek veri tabanlı, kurumsal hiyerarşik yapıda yönetilebilen, ölen kişilere ait bilgilerin elektronik ortama aktarılmasını sağlayan ÖBS yazılım programını geliştirdiğini bildirdi.
 
İlgili yönetmelikte belirtilen belediyeler, sağlık kurum ve kuruluşlarının, halk sağlığı müdürlüklerinden alacakları kullanıcı adı ve şifresi ile kendilerine tanımlanan yetki çerçevesinde ÖBS'yi kullanabileceklerini ifade eden Hamzaoğlu, şöyle devam etti:
 
"Sistemin işleyişinde ölüm sağlık kurumunda gerçekleşmiş ise ölüm ile ilgili bilgiler, bu kurumdaki görevli hekim tarafından ÖBS'ye kaydedilecek. Ölüm, sağlık kurumu dışında gerçekleşmiş ise ölüm belgesi düzenleme ile ilgili işlemler belediye hekimi tarafından yapılacak.
 
Bu görev belediye tarafından karşılanamıyor ise mesai saatleri içinde ölüm belgesi düzenleme ile ilgili işlemler, öncelikle Toplum Sağlığı Merkezi hekimi, yoksa aile hekimi tarafından yapılacak. Mesai saatleri dışında ölüm belgesi düzenleme işlemleri de halk sağlığı müdürlüğünün ilin tamamı bu hizmeti alacak şekilde hazırlamış olduğu nöbet listelerinde yer alan kişiler tarafından yürütülecek."
 
Hamzaoğlu, uygulamada her türlü kişisel bilgilerin gizliliğinin esas olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
 
"ÖBS, ilimizde de aktif olarak faaliyete geçirilmiştir. ÖBS, ölen kişi için ölüm belgesi düzenlenmesinin zorunlu olduğu haller ile ölen bir kişinin il dışına naklinin yapılmasının lüzumlu olduğu hallerde düzenlenmesi zorunlu olan geçiş izin belgesi veya yol izin belgesinin düzenlenebilmesi için de bildirimde bulunulması gereken bir sistemdir. İlimizde vatandaşlarımız sağlık kurumu dışında ölüm olayı ile karşılaştıklarında mesai gün ve saatleri içinde öncelikle bağlı bulundukları toplum sağlığı merkezlerine ulaşabilirler.
 
Mesai gün ve saatleri dışında veya bağlı bulundukları toplum sağlığı merkezlerine ulaşamamaları halinde ise '2026586' numaradan 202 ölüm dahili hattını tuşlayarak, yardım talep edebilir ve ölüm bildirimlerini yapabilirler."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel