Öldürüldüğü yere gömüldü

Rize’nin İyidere İlçesi Denizgören Köyü’nde Köy Camisi’nin hemen girişinde bulunan mezar görenlerin dikkatini çekiyor.Denizgören Köyü Camisi’nin avlusunda cami kapısına 1.5 metre mesafede bulunan mezar ilgi çekiyor. Camiye 5 metre uzaklıkta mezarlık bulun

Öldürüldüğü yere gömüldü

Rize’nin İyidere İlçesi Denizgören Köyü’nde Köy Camisi’nin hemen girişinde bulunan mezar görenlerin dikkatini çekiyor.

Denizgören Köyü Camisi’nin avlusunda cami kapısına 1.5 metre mesafede bulunan mezar ilgi çekiyor. Camiye 5 metre uzaklıkta mezarlık bulunmasına rağmen kapının hemen önündeki tek mezarın ilginç bir hikayesi bulunuyor.

Edinilen bilgiye göre, caminin çevresinde bulunan yaklaşık 20 dönüm arazi 150 yıl önce köy sakinlerinden Mehmet Kalkavan tarafından vakfedilmiş. Arazi üzerinde Kalkavan tarafından birde ahşap cami yaptırılmış. Rivayete göre Mehmet Kalkavan 1884 yılında camide namaz kıldıktan sonra camiden çıkarken meçhul bir kişi tarafından uzaktan ateş açılarak öldürülmüş. Bu olay üzerine yakınları Kalkavan’ı öldüğü yer olan caminin bahçesine gömmüşler. 1971 yılında cami restore edilerek büyütülürken, cami büyütülünce mezar tamamen caminin giriş kapısının önünde kalmış.

Köy sakinlerinden Mustafa Tanrıverdi caminin 150 yıldan eski olduğunu belirterek mezarın camiden çıkarken öldürülen Mehmet Kalkavan’a ait olduğunu söyledi. Şükrü Öztürk ise yaptığı açıklamada, “Mezarın sahibini ve hikayesini mezarın üzerindeki kitabeden öğrendik. Biz camiyi ve mezarı restore ettik. Kalkavan’ı kimin öldürdüğü hakkında bir bilgiye sahip değiliz” dedi.

Mehmet Kalkavan’ın torunları Enver ve Davut Kalkavan ise yaptıkları açıklamada, “Mezar caminin girişinde olsa da caminin giriş ve çıkışlarına mani olmuyor. Bu nedenle yerini değiştirmeyi düşünmüyoruz. Biz kendimizi bildik bileli buradaydı hep burada kalacak” ifadelerini kullandılar.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler