Öğretmen polisler iş başında

 Trabzon'da polisler, suçu oluşmadan önleyerek vatandaşın mağduriyetinin önüne geçmek amacıyla üniversite öğrencileri ile bazı iş yerlerinin çalışanlarına, hırsızlık, yankesicilik ve dolandırıcılık başta olmak üzere çeşitli konularda eğitim veriyor. Arala

Öğretmen polisler iş başında

 Trabzon'da polisler, suçu oluşmadan önleyerek vatandaşın mağduriyetinin önüne geçmek amacıyla üniversite öğrencileri ile bazı iş yerlerinin çalışanlarına, hırsızlık, yankesicilik ve dolandırıcılık başta olmak üzere çeşitli konularda eğitim veriyor. 

Aralarında 120 üniversite öğrencisinin de bulunduğu çok sayıda kişiye adeta öğretmen gibi slayt gösterisi eşliğinde çeşitli suçlara yönelik bilgiler veren polisler, sosyal bir problem olan suçun toplumun her kesiminin el birliğiyle çözülebileceğine dikkati çekiyor. 

Trabzon Emniyet Müdürlüğüne bağlı Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği görevlileri, hırsızlık, yankesicilik ve dolandırıcılık gibi mala karşı işlenen suçlarda, zanlının olay sonrası yakalanmasına rağmen genellikle çaldıkları eşyayı satıp elde ettiği parayı harcadığı ya da söz konusu suçluların bir mal varlıkları olmadığı için mağdurun zararının yeterince giderilemediğini belirledi. 

Mala karşı işlenen suçların büyük bir oranının alınacak basit tedbirlerle önlenebilecek olmasına rağmen, suç konusunda yeterli bilgileri olmadığı için vatandaşların önlem almadığını da göz önünde bulunduran toplum polisleri, suç ve suçlu ile mücadele edip, insanların zarara uğramasını önlemek amacıyla bir eğitim programını uygulamaya soktu. 

Toplum destekli polisler, uygulama çerçevesinde önceden hazırladıkları sunumlarla Trabzon'da üniversite öğrencileri ile bazı iş yeri sahipleri ve çalışanlarına, başta hırsızlık olmak üzere benzer suçlar hakkında eğitim vermeye başladı. 

Bu yıl uygulamaya konulan ve halen devam eden eğitim vatandaşların ilgisini çekti. Eğitim verilecek iş yerlerindeki kişiler ile irtibata geçen toplum destekli polisler, bu kişilerin çalışmalarını aksatmaması için istedikleri saatlerde iş yerlerine giderek suç ve suçluların çalışma yöntemlerini hedef kitleye anlattı.
    
     -GÜVENLİK KAMERASINDAKİ GÖRÜNTÜLERLE HIRSIZLIK DERSİ-
    
     Aynı çerçevede daha önceden yaşanan çeşitli olaylara ait güvenlik kamerası görüntülerini derleyen polisler, evden, iş yerinden ve otomobilden yapılan hırsızlıklar ile sokaklarda gerçekleştirilen yankesicilik ve çeşitli dolandırıcılık suçlarını kapsayan video kayıtlarını slaytlar eşliğinden gösterirken, zanlıların suç işleme metotlarını ve alınması gereken tedbirleri anlatıyor. 

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan toplum polisleri, vatandaşların yaşadıkları olayları kendilerine anlatması halinde de bu olayları yorumlayarak, bir daha yaşanmaması için neler yapılması gerektiği üzerinde duruyor. Polisler böylece suçun olmadan önlenmesi ve benzer suçlarla karşılaşabilecek vatandaşların maddi olarak zarar görmesinin önüne geçmeyi amaçlıyor. 

Toplum Destekli Polislik Büro Amiri Komiser Abdullah Topal ve büro personeli, bir süre önce söz konusu uygulama çerçevesinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fatih Eğitim Fakültesine de giderek, ''Topluma Hizmet Uygulamaları Dersi'' kapsamında öğrencilere suç, suçlular ve alınacak tedbirler hakkında bilgiler aktardı. 

Yaklaşık 120 öğrenciye olası asayiş olayları konusunda analizler yaparak bilgiler aktaran polisler, öğrencilere kendi güvenlikleri konusunda bilgiler verdi. 

Bu eğitimler sonrası bazı iş yeri çalışanlarının eğitim sayesinde iş yerlerinden hırsızlık yapan zanlıyı yakalayıp polise teslim ettiğine dikkati çeken toplum polisleri, bir çok kişinin de suçun oluşmaması için ev ve iş yerlerinde önlem aldığına dikkati çektiler.
    
     -BAZI YANLIŞ DAVRANIŞLAR HIRSIZLIĞI TETİKLİYOR-

 


     
     Başlatılan uygulamanın suçu oluşmadan önleyeceğini vurgulayan toplum polisleri, şunları anlattı:
     ''Mala karşı işlenen suçların büyük bir çoğunluğu vatandaşların alacağı basit tedbirlerle önlenebilir. Örneğin ev ya da iş yerinin kapısı veya penceresinin açık olması hırsızı cezbediyor, kapalı olsa belki de hırsızlık olmayacak. Bazen iş yeri çalışanları belki kısa bir süreliğine kapılarını açık bırakıp bir başka adrese gidiyor. Bu sırada sokaktan geçen hırsız kapı açık olduğu için içeri girip hırsızlık yapıyor. Kapı kapalı olsa hırsızlık olmayacak, ya da iş yerine giren hırsız çalışanların dikkatsizliğinden yararlanıp hırsızlık yapıyor, oysa iş yeri çalışanı biraz şüpheci olsa suç önlenecek. Böyle basit tedbirler ile bir çok suçun önüne geçilebilir.''
     Basit tedbirlerin alınmaması yüzünden ilginç hırsızlık olaylarının da yaşandığına dikkati çeken toplum polisleri, şunları kaydetti:
     ''Bir olayda evden çıkan ev hanımı dış kapısını kapattıktan sonra anahtarı kapı yanındaki bir saksının içine bırakıyor, üzerine de kızının görmesi için anahtarın bulunduğu yeri anlatan bir not bırakıyor. Kızından önce eve gelen hırsız da saksıdaki anahtarı alıp evden hırsızlık yapıyor.''
    
     -TEKNOLOJİK GELİŞMELER YENİ SUÇ TÜRLERİ ÜRETİYOR-
 

 

    
     Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği polisleri, teknolojide yaşanan baş döndürücü gelişmeler sonucunda her geçen gün yeni bir suç türüyle karşılaştıklarını, özellikle internet üzerinden işlenen suçlarda suçluya ulaşmanın zaman alması nedeniyle mağdurun devlete, kolluk kuvvetine ve adalet sistemine olan güvenin sarsıldığını belirttiler.
     Suç türleri ve alınması gereken önlemler konusundaki bilgilendirmenin çok önemli olduğunu vurgulayan polisler, günlük hayatın vazgeçilmezi olan interneti kullanırken dikkat edilmesi gereken konularda da bilgiler verdiklerini ifade ettiler.
     Bilmeden de olsa çalıntı eşya satın almanın suç olduğuna dikkati çeken polisler, eğitimlerde ikinci el olarak satın alınan cep telefonu gibi eşyaların çalıntı olma ihtimali bulunduğunu, bu nedenle iş yeri sahiplerinin dikkatli olması gerektiğini, çaldığını satamayan hırsızın bir bu davranışından vazgeçebileceğini belirttiler.
    
     -SOSYAL BİR PROBLEM OLAN SUÇ, EL BİRLİĞİYLE ÇÖZÜLMELİ-
    

 


     Toplum polisleri, suçun demokratik işleyişe yönelik gerçek bir tehdit olduğunu, demokratik süreçte halkın devlete olan güvenine zarar verdiğini, yatırımların yapılmamasına, yoksulluğun artmasına, güvensizliğin yaygınlaşmasına, korku ve şiddet hareketlerinin artış göstermesine neden olduğunu vurguladılar.
     Suçlunun toplumun içinden çıktığına, suçun toplumun yaşam alanında işlendiğine işaret eden polisler, bu sebeple sosyal bir problem olan suçun, toplumu oluşturan tüm kesimlerin ve kurumların katkısıyla ele alınıp çözülebileceğini anlattılar.
     Tedbirlere rağmen hırsızlık ve benzeri suçların yaşanabileceğine dikkati çeken toplum destekli polisler, ''İlgi ve yardımlarınız bizleri başarıya, sizleri de huzura kavuşturacak'' diyerek suç oluştuğunda ya da şüpheli bir durumda mutlaka polise haber verilmesi gerektiğini kaydettiler.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel