Of'ta ihale iptal edildi, taksiciler isyan etti

Şoförler 3. bir ihaleye girecek güçlerinin olmadığını kaydederek, birinci ihale için verdikleri parayı geri alamamaktan yakındı.

Of'ta  ihale iptal edildi, taksiciler isyan etti
 Trabzon’un Of ilçesinde taksicilik yapan şoförler, ticari taksi plakaları için yapılan birinci ihalenin iptal edilmesinin ardından ikinci ihalenin de iptal edileceği yönünde ki iddialar üzerine adeta isyan etti. Şoförler 3. bir ihaleye girecek ekonomik güçlerinin olmadığını kaydederek, birinci ihale için verdikleri parayı geri alamamaktan yakındı. Kazanılmış haklarının ellerinden alındığını savunan şoförler, ihalenin iptal edilmemesi için çağrı yaptı.
 
Şoförler adına açıklamada bulunan Rıfat Akyüz, “2013 yılında Of Belediyesi tarafından yapılan ticari araç plaka ihalesinde 76 arkadaş plaka alarak 3,5 yıl hizmet verdik. Daha sonra, ihaleye girmeyenlerin başvurusu üzerine mahkeme ihaleyi iptal etti. Biz, hazırlanan şartname ne ise ona göre hareket ettik ama şartnamede olması gereken bir şartın olmaması nedeniyle ihale iptal edildi. 2013’te yapılan ihalenin iptalinden sonra 2016 yılında Trabzon’un büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla Trabzon Büyükşehir Belediyesi yeni ihaleyi yaptı.
 
 Birinci ihalenin iptalinden sonra plakalarımız geri alındı ancak paralarımız geri verilmedi. İkinci ihaleye girmek için de eşten, dosttan borç aldık, inek sattık, komşumuzun altın bileziğini istedik. Hazırlanan şartname çerçevesinde ihaleye girdik. İhaleye 178 kişi müracaat etti. 95 kişiye plaka verilecekti. Alınan plaka sayısı 86 oldu. Şimdi bu ihalenin de iptali için başvuruda bulunulduğu ve ihalenin iptal edildiğini kendi çabalarımızla öğrendik. Bu bilgiyi de belediyenin avukatından edindik. Başka bir avukatla da bu bilgiyi teyit ettik.
Biz hak aramaya çıktık, suçlu değiliz. Neden mağdur ediliyoruz? Şartname gereği ne ise onu yerine getirdik. Birinci ihaleden plaka alan 76 kişiden, yeni yapılan ihalede sadece 50’si plaka aldı. Uğramış olduğumuz mağduriyet giderilsin, gırtlağa kadar bankalara borçluyuz. Üçüncü bir ihale yapılsa girecek paramız yok. Bu gidişle hukuki yollardan hakkımızı arayacağız” diye konuştu.
İLK İHALEDEN PARALARIMIZI GERİ ÖDEMEDİLER
Taksici Hamdi Altunkaynak ise, “2013 yılında ihaleye girdik ve elimizdeki imkanlarla hem araba, hem de plaka aldık. Zaten durumumuz çok iyi olsa taksicilik yapmazdık. 2016 yılında bize plakaların iptal olduğu söylendi ama gerekçe sunulmadı. Bize resmi tebliğ gelmeden zorla plakaları söktürdüler.
 
 Bu iş sonrasında Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun yanına gittik ve bize ‘Yeni yapılacak olan ihalede siz 76 kişinin hakları saklı tutulacak. Paraya ihtiyacımız yok ama formalite icabı 3-5 kuruş siz de verirsiniz’ dedi. İhaleye girdik, 76 arkadaştan sadece 50’si kazandı. İlk ihale için ödediğimiz paralar iade edilmedi. Hiçbir ilçede bu olayın benzeri yok. Bu işte bir rant var. Bizim suçumuz ne? Bu kadar masrafa katlandık. İşgaliye parasını belediyeye ödüyoruz, maliyeye ödüyoruz, sigortasını, muayenesini ödüyoruz. Resmen dolandırılıyoruz” ifadelerini kullandı.

 KİMSE PLAKA SÖKMEYECEK
Of Şoförler Odası Başkanı Şahmeran Er ise, konuyla ilgili olarak şunları kaydetti: “Bu yapılan işte haksızlık olduğuna inanıyorum. İnsanlar mağdur ve bu mağduriyetin en büyük sebebi Gümrükçüoğlu’dur. Gümrükçüoğlu, ‘Para peşinde değilim. Bu insanların haklarını saklayacağım’ diyor. Ama ilk ihalenin iptalinden sonra paralar ödenmedi. En kısa zamanda bu taksici arkadaşlarımın haklarını, hukuklarını teslim etsinler. Taksicilerimin hiçbiri benim haberim olmadan plaka sökmeyecek.

” BİZE GELEN RESMİ BİR KARAR YOK
 Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, taksicilerin sitemlerine şu sözlerle yanıt verdi: “Büyükşehir belediyesi seçimi öncesi Of Belediyesi’nde yapılan ihale neticesinde ilçe belediyesine ödenen ihale bedelleriyle taksi plakaları alındı. 3,5 yıl aldıkları plakalarla ticari çalışma yaptıktan sonra bu ihale idare mahkemesince iptal edildi. Bu kez ihaleden plaka alanlar 3,5 yıl önceki ihaleye ödedikleri paraları talep ettiler.
 
 Bu konuda o zamanki ihale bedelleri, ilçe belediyesinin kasasına girmiş olduğundan ötürü nasıl bir karar alınması gerektiği hakkında çalışma yürütürken, o ihalede plaka almış olanlardan birisi ödemiş olduğu parayı tahsil için dava açtı. Bunun üzerine hukuken mahkemenin kararını beklemek gerekti. 3,5 yıl önceki plaka ihalesinin iptal edilmesinden sonra büyükşehir belediyesi olarak 2-3 ay önce yeni bir ihaleye çıkıldı.
 
Bu ihalenin iptaline ilişkin yine mahkemeye müracaat edenler oldu. Bu ihalenin de iptal edildiğine dair tarafımıza bir karar ulaşmış değildir. Böyle bir karar gelecek olursa onun da hukuki gereği ne ise uygulamak mecburiyetindeyiz. Hiçbir şahsın hukuki hakkı kaybolmaz
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel