Oflu Osman, Kaportacı Halt Osman ve Saime Hanım!

Trabzon'un güçlü kalemlerinden Kuzey Ekspres Gazetesi imtiyaz sahibi Hasan Kurt bugünkü "Oltaya Vuranlar" köşesinde kaleme aldığı yazı ile çok fazla bilinmeyen bir gerçeği okurlarına aktardı.Trabzon'da büyük bir kesimin haberinin dahi olmadığı ancak yardı

Oflu Osman, Kaportacı Halt Osman ve Saime Hanım!

Trabzon'un güçlü kalemlerinden Kuzey Ekspres Gazetesi imtiyaz sahibi Hasan Kurt bugünkü "Oltaya Vuranlar" köşesinde kaleme aldığı yazı ile çok fazla bilinmeyen bir gerçeği okurlarına aktardı.

Trabzon'da büyük bir kesimin haberinin dahi olmadığı ancak yardımseverliği ile takdir toplayan isimlerin hikayesini kaleme alan Kurt, geçmişten bugüne işleyen süreci özetledi.

İşte Hasan Kurt'un o yazısı; 

Bizim Hakkı Emiroğlu için Murat Taşkın geçenlerde, ‘Google Hakkı’ demişti… Ben de ara sıra, hatırlayamadığım veya bilmediğim olayları Hakkı’ya sorarım. Ancak, daha sonra birkaç kaynaktan da teyit ettiririm!

Hakkı Emiroğlu, 12 Eylül öncesinin hızlı ülkücülerinden, cezaevi koğuşlarını ve koridorlarını aşındırmış bir kardeşimiz. Köy Hizmetlerinden emekli olduktan sonra TV ve gazeteciliğe başlamış… İyi kötü, işi götürüyor.

Hakkı önceki gün aradı ve ‘Emniyet derneğinin yeni yönetim kurulu üyeleri olarak vali beyi ziyaret ettik. Gazetede ne resim, ne de haber vardı. Vali beye, ‘Sayın valim İçişleri Bakanlığı müsteşarı Sebahattin Öztürk, bizim Hasan Kurt’un öğrencisidir’ dedim. Vali bey de, ‘Ya öyle mi Hasan bey kaç yaşında’ diye sordu. Ben de 70’i aşmıştır’ dedim. Vali bey, o kadar var mı diye sordu… Ben de vardır, vardır, dedim’ dedi.

Hakkı, hesapta bir yandan bizi onure ediyor diğer yandan da bizi neredeyse rahmetli babası ile yaşdaş yapmaya çalışıyor…

Hakkı, bana cevap verme fırsatı tanımadan, ‘Sayın Kurt, benim çocukluk arkadaşım Seçkin Özbey ile ilgili bugüne kadar hiçbir şey yazmadın. Seçkin, Saime ana adına Trabzon’da çoklarının yapmadığı hayır işlerini yaptı’ dedi…

Seçkin Özbey, Oflu Osman Cevahiroğlu’nun yeğeni… Trabzon’un ‘boklu dere’ diye adlandırılan Zağnos vadisinin çocuğu… Seçkin, ilkokulu da Gazipaşa’da okumuş…

Seçkin’in babası Turan Garajının ünlü kaportacılarından nam-ı değer ‘Halt Osman’... Eskiden Trabzon’da yaşayan Bayburt ve Gümüşhanelilere ‘halt’, ‘yukarı yerli ‘ denirdi. Turan Garajı, Gazipaşa’da idi… Seçkin ailesi Bayburtlu! ’Halt Osman’ın kardeşi Aslan Özbey… O da muhtemelen kardeşi ile birlikte çalışıyordu… Osman Özbey’ın 1950’li yıllar da şavrole bir taksisi varmış… Osman ve Aslan kardeşler, o yıllarda Trabzon’un tanınan simalarındandı…

Aslan Özbey, bir olaydan ötürü Trabzon Cezaevi’ne düşüyor! Cezaevi, o yıllarda Ortahisar’daki valiliğin arkasında… Bu cezaevi belediye eski başkanlarından Orhan Karakullukçu tarafından kültür merkezine dönüştürüldü. Karakullukçu; Trabzon ilk belediye başkanlarından Hüseyin Kazaz’ın adını o merkeze verdi.

Eski valiliğin arka pencerelerinden cezaevinin avlusu ve koğuşları görünürdü. 1970’li yıllarda cezaevinin ortasındaki açık alanda mahkum ve tutukluların volta attığını korkarak çok seyretmiştim!

***

Ortahisar’daki o meşhur cezaevinde o yıllarda bir başka mahkum daha kalıyordu… Vefat ettiğinde cenazesine Cumhurbaşkanlarından Cevdet Sunay’ın da iştirak ettiği Oflu Hasan’ın kardeşi Osman Cevahiroğlu… Oflu Osman…

Oflu Osman, Hasan ve Hüseyin kardeşler, TS eski yöneticilerinden İbrahim, Reşat, Mehmet Cevahiroğlu’nun da amca çocukları…

Eskiden Çaykara Of’a bağlı idi… Çaykaralılar Oflu olarak tanınırdı…

Of ve Çaykara’nın köylerinin yaylalarının bir kısmı Bayburt, Trabzon’un çoğu köylerinin yaylaları da Gümüşhane sınırları içerisindedir...

Oflu Osman ile ‘Halt Aslan’ cezaevinde arkadaş ve dost olurlar…

Özbeylar ve Cevahiroğulları o yıllarda Zağnos dere vadisinin bugünkü Maraş caddesine yakın bir yerde ikamet ediyorlar. Özbeylar, bizim Hakkı’nın babasının kiracısı… Bitişik evde de kısa bir süre  Cevahiroğulları kalmış!

***

Bir gün Osman ve Aslan Özbey’ın kız kardeşleri Saime hanım annesi ile birlikte, Trabzon kapalı cezaevinde kardeşi Aslan’ı ziyarete giderler…

O ziyaret esnasında Oflu Osman, Saime hanımı görür ve aşık olur…

Sonra ne mi olur?

Aradan bir iki yıl geçer geçmez… Oflu Osman tahliye olur ve İstanbul’a kardeşlerinin yanına döner… Oflu Osman’ın aklı Trabzon’da Saime hanımdadır… Bu düşüncesini abisi Oflu Hasan’a açar… Abisi, olumlu karşılar…

Trabzon havalimanı yeni hizmete açılmış…

Oflu Hasan, Osman ve Hüseyin, İstanbul Atatürk Havalimanından Trabzon’a ilk gelen o uçağa binerler ve doğruca boklu deredeki dostları ve de Bayburt yaylalarında yazları komşu olarak yaşadıkları Özbeyların evine giderler…

Saime hanımı, baba ve abilerinden isterler... Olumlu yanıt alırlar ve bir gün sonra Saime hanımı da alarak uçakla İstanbul’a dönerler… Yıl 1955!

Aslan Özbey de, daha sonra Trabzon’da biri Moloz diğeri bugün meydanda yıkılan eski merkez bankası bitişiğinde bisküvi fabrikası olan Mehmet Kara’nın kızı Ayşe hanımla evlenir…
Oflu Osman’ın, Trabzonspor’a geçmişte yaptığı maddi ve manevi katkıları daha sonraki yıllarda Trabzonspor’da yöneticilik yapanlar dahil bugünkü nesil pek bilmez…

Trabzonspor’un şampiyonluk yaşadığı yıllarda kulübün o günkü yönetimi ve futbolcuları kadar Cevahiroğullarının, Dündar Kılıçların da katkısı büyüktü…

***

Hakkı Emiroğlu’nun, Trabzon’da çok sayıda hayır kurumuna maddi ve manevi destek verdiğini söylediği Saime hanım, Oflu Osman’ın hanımı…

Saime hanım adına bu hayır işlerini yapan da; Hakkı Emiroğlu’nun boklu deredeki evlerinde yarım asır önce kiracı olarak kalan Gülizar hanımın oğlu, Saime hanımın yeğeni Seçkin Özbey…

Seçkin bey, zaman zaman Trabzon’a gelir… Eski dostları ve arkadaşları ile görüşür, bizi de ziyaret eder ve İstanbul’a döner…
Seçkin ile Şana’daki Cevahir Alış Veriş Merkezine gitmiştik, Yusuf Cevahiroğlu bizi kapıda karşılamıştı.

Saime hanım, Trabzon Fatih Çocuk Yuvasında kalan 80 çocuğu her yıl giydirir… O yuvanın tüm ranzalarını değiştiren, mefruşatını yenileyen, Erdoğdu’daki aile hekimliği binasının üst katına 300 metrekarelik kreş yaptıran ve daha onlarca kişi ve kuruluşa maddi ve manevi destek veren adını öne çıkarmayan bir hayırsever.

Bir ara Trabzon eski valilerinden Nuri Okutan ve Adil Yazar, Saime hanıma katları ve yardımlarından ötürü plaket bile vermişti…

Bu yazıda aktardığım bilgiler, eksik olabilir. Edindiğim bilgiler ile dağarcığımdakileri toparlamaya ve özet olarak vermeye çalıştım…

Trabzon’da yaşamış ve bu diyardan göçmüş onca kadın-erkek, doğduğu, çocukluğunun, gençliğinin geçtiği bu kenti unutmuyor… İşte bu isimlerden biri de Saime Cevahiroğlu…

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel