Mühendislik ve Şehircilik kurultayı

  Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatlarının ikinci günündeki İmam Buhari Oturumunda, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Trabzon'un tarihi Ortahisar Mahallesi'nin restorasyonu ile ilgili bir sunu

Mühendislik ve Şehircilik kurultayı

 

 

Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatlarının ikinci günündeki İmam Buhari Oturumunda, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Trabzon'un tarihi Ortahisar Mahallesi'nin restorasyonu ile ilgili bir sunum yaptı.

Dünya lideri Kanuni Sultan Süleyman'ın doğduğu ve eğitim gördüğü Ortahisar Mahallesinin restorasyon projesinin tamamlanma aşamasına geldiğini ifade eden Vali Kızılcık, önemli bir kültürel zenginliğe sahip olan Trabzon'un kültürel miraslarına sahip çıktığını belirtti.

Ortahisar Projesindeki temel düşüncenin kentsel yenileme olmadığını kaydeden Vali Kızılcık, şöyle konuştu: “Ortahisar projemizde temel düşünce kentsel yenileme değildir. Çünkü kentsel yenileme dediğimizde gecekondu vari yapıların yıkılarak yerine yenilerinin yapılması hedeflenmektedir. Ama bizim Ortahisar’da yapmaya çalıştığımız, yenilenme ihtiyacı olan yapıların restorasyonunu gerçekleştirmektir. Mekânlara insanlar ruh verir. Dolayısı ile orada bulunan ve şuan oraları konut olarak kullanan vatandaşlarımızın bu fonksiyonlarını sürdürmelerini temel ilke edindik. Ancak bu alanı turistik destinasyon ve merkez haline getirmeyi hedeflediğimiz için bazı boş binaları ticari mekanlar haline getirmek isteyenlerin arzularını yerine getirmeleri için de bu yönde planlama yapmaktayız."

Yaklaşık 140 civarında binanın bulunduğu Ortahisar Mahallesi'nde butik otel ve kafelerinde yapılmasını planladıklarını ifade eden Vali Kızılcık, şunları söyledi: "Burada 140 civarında tarihi bina var. Bu binaların bir kısmında yaşamlarını sürdüren vatandaşlarımız var. Onlar yaşamlarını restorasyondan sonra da devam ettirecek." Buradaki binaların bir kısmını butik otel, kafe, turistik amaçlı tesis ve satış mekanları yapmayı hedeflediklerini anlatan

Kızılcık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Trabzon'u Fatih’in fethettiği, Yavuz’un 22 yıl şehzadelik yaptığı, Kanuni'nin doğup 15 yaşına kadar yaşadığı bir şehir olarak tanıtırız ve bununla övünürüz. Çünkü, dünya liderlerini burada yetiştirip dünyaya Türk İslam düşüncesinin yayılmasında hizmet ettiklerini özellikle vurgulamak isteriz. Kanuni Sultan Süleyman’ın bu mahallede doğduğu için bu anlamda bizim için son derece önemli. Bu dünya liderinin doğduğu evin restorasyonunu gerçekleştirip, kültürel eser anlamında bunları insanlıkla paylaşmayı düşünüyoruz. Burada özellikle üzerinde durduğumuz yapıların kendi öz yapılarını muhafaza ederek restore edilmesidir."

Konuşmaların ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Vali Kızılcık ve panelistlere Mimar Sinan heykeli hediye etti.    

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel