Mete: Devlet fındıkta desteği ürüne vermelidir

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Halim Mete fındığın her  aşamada özel bir ürün olduğuna dikkat çekerek, “Böylesine kazandırıcı bir ürünü çok önemsemeliyiz. Kalıcı ve istikrarlı politikalar yaratacak uygulamalar yapmalıyız” dedi

Mete: Devlet fındıkta desteği ürüne vermelidir

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Halim Mete fındığın her  aşamada özel bir ürün olduğuna dikkat çekerek, “Böylesine kazandırıcı bir ürünü çok önemsemeliyiz. Kalıcı ve istikrarlı politikalar yaratacak uygulamalar yapmalıyız” dedi.

TOBB’nin Mayıs ayında yapılacak mali genel kuruluna sunulmak üzere Türkiye’nin ekonomik tablosuyla ilgili geniş bir rapor hazırlayacaklarını, bunun için tüm illeri gezerek oda ve borsalarda görüş alış verişinde bulunduklarını belirten Halim Mete, fındık ticaretinde Trabzon’un önemli bir yeri olduğunu vurgulayıp, Trabzon Ticaret Borsası yöneticileri ile sektörü masaya yatırdıklarını söyledi.

TOBB Başkan Yardımcı Mete, şöyle dedi:

“Fındık Karadeniz bölgesinin geçim, Türkiye’nin iyi bir döviz kaynağı. Bunun için fındığa ayrı bir önem vermek gerekiyor. Halen yüzde 75 oranında olan dünya ticaretindeki payımızı daha da arttırmamız lazım. Bunun içinde çok üretip, çok satmalıyız. Bunu da verim ve kaliteyi arttırarak gerçekleştirebiliriz. Verim ve kalite için üreticimizin duyarlı olması lazım. Teşvik edilmesi gerek. Bunun yol ve yöntemi de devlet desteğini arazilere değil, ürüne dayalı hale getirmek lazım. Getirmez isek ne olur? Tablo ortada. Birim alandan verim azalır, azalıyor. Oysa attırtmamız gerekmiyor mu?”

Halim Mete, sorunu üreticiyi özellikle de Doğu Karadeniz’deki üreticiyi mağdur etmeden çözmek için kademeli geçiş uygulanabileceğini, bunun için yol ve yöntemlerin de sektörün tüm kesimleriyle birlikte alınacak kararlarla belirlenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler