Maçka'daki hayaller suya düştü

Trabzon'un Maçka ilçesinde, 10 yıl önce çıkan yangında kullanılamaz hale gelen Yusuf Bulut'a ait evin yerine komşularının katkısıyla yaptırılan ev, yapı ruhsatı olmadığı gerekçesiyle mühürlenince ailenin sıcak bir yuvaya kavuşma hayali de suya düştü.Mesle

Maçka'daki hayaller suya düştü

Trabzon'un Maçka ilçesinde, 10 yıl önce çıkan yangında kullanılamaz hale gelen Yusuf Bulut'a ait evin yerine komşularının katkısıyla yaptırılan ev, yapı ruhsatı olmadığı gerekçesiyle mühürlenince ailenin sıcak bir yuvaya kavuşma hayali de suya düştü.

Mesleği şoförlük olan, ancak trafik kazası sonucu sakat kaldığı için 6 yıldır çalışamayan Yusuf Bulut, bir taraftan eşi ve 5 çocuğuyla kalacak yer sorununu gidermenin, diğer taraftan kaçak yapı nedeniyle kesilen yaklaşık 2 bin 500 liralık cezayı ödemenin yollarını arıyor.

İlçeye bağlı Sındıran köyünde ailesiyle birlikte oturan Yusuf Bulut'a ait ev, 01 Şubat 2001'de çocuklarının sobayı devirmesi sonucu çıkan yangında kullanılamaz hale geldi. Bulut ailesi yangının ardından bir süre köyde dededen kalma bir barakada yaşamaya çalıştı. Maddi imkanları elverişli olmadığı için kendilerine yeni bir ev yapamayan ailenin imdadına hayırsever köy halkı yetişti.

Köylülerin katkılarıyla aileye, yanan evin temelinin üzerine yeni bir ev yapıldı. Ailenin, arazi meyilli olduğu için büyük bölümü toprağa gömülü vaziyette olan bu eve taşındığı sırada kamyon şoförlüğü yapan Yusuf Bulut (47) trafik kazası sonucu sakat kaldı.

Bu duruma da seyirci kalmayan köylüler, hem küçük hem de sağlık açısından elverişli olmayan, yarısı toprağa gömülü haldeki bu evin üzerine bir kat daha çıktılar. Ancak, 20 Ocak 2011'de İl Özel İdaresi yetkililerince köyde yapılan incelemede Bulut'a ait evi, hem alt katı hem de karkas haldeki üst katının yapı ruhsatı olmadığı gerekçesiyle mühürlendiler.

Görevliler, bir ay içerisinde ruhsat alınması yönünde tuttukları mühürleme zaptına rağmen ruhsat alamayan Yusuf Bulut'a süre sonunda İmar Kanunu uyarınca 2 bin 496 lira para cezası da kestiler.

Sıcak ve sağlıklı bir yuvaya kavuşma hayali kurarken, böyle bir olayla karşılaşan Bulut, eşi ve 5 çocuğuyla alt kattaki sağlıksız ortamda yaşam mücadelesini sürdürüyor.

-''7 KİŞİ İKİ ODADA YAŞAMAYA MAHKUM EDİLDİK''-

Yusuf Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yanan evinin yerine komşularınca küçük bir ev yapıldığını, meyilli arazide büyük bölümü toprak altında kaldığı için evde yoğun miktarda rutubet oluştuğunu, çok küçük olmasından dolayı da ihtiyaçlarına cevap vermediğini anlattı.

Trafik kazası sonucu sakat kaldığı için 6 yıldır çalışamadığını, ailenin geçimini eşinin gündelik işlere giderek sağlamaya çalıştığını dile getiren Bulut, ''Köy halkı yaşadığımız bu sağlıksız ortamdan beni ve çocuklarımı kurtarabilmek için söz konusu yapının üzerine bir kat daha attılar. Bu evin çatı ve pencerelerine başlanacağı sırada görevliler gelerek ruhsatımız olmadığı gerekçesiyle evi mühürlediler'' dedi.

Mührün evde oturamama anlamına gelmediğini ifade eden Bulut, ''Bu mühür 'buraya bir çivi dahi çakamazsın' anlamı taşıyor. Evin bodrum katında 7 kişi iki odada yaşamaya mahkum edildik. Çok rutubetli olduğu için romatizma hastası olduk. Üst kata çıkmayı planlıyorduk ancak mühürle planlarımız altüst oldu '' diye konuştu.

Arazisinde amcasının oğlunun yaşadığı bir ev daha olduğu için kanun gereği yeni yapılan eve ruhsat verilmediğini öne süren, bu nedenle yaklaşık 2 bin 500 liralık cezaya çarptırıldığını dile getiren Bulut, yetkililerden sorunun çözümü için yardım istedi.

-KÖYDE TOPLAM 9 EV MÜHÜRLENDİ-

Sındıran köyü muhtarı İsmail Alevoğlu ise köyde Yusuf Bulut'un durumunda olan 8 hane daha bulunduğunu belirterek, şunları anlattı:

''Aldığımız bilgiler, kaçak yapı olduğuna dair şikayet olduğundan dolayı evlerin mühürlendiği yönünde. Ayrıca bu 9 haneye para cezası da geldi. En yüksek ceza miktarı 24 bin lira dolayında. Konuyla şubat ayından bu yana uğraşıyoruz. Hangi kuruma gittiysek 'cezaları ödeyeceksiniz' dediler. Başka alternatifi yok. Vatandaşımız mağdur. İdare mahkemesine başvurduk. Söz konusu 9 hane haklı görürseler cezaların iptal olacağı söyleniyor.''

İlgili kanuna göre köy yerleşik planı olmayan yerlerde arazinin yüzde 5'inden fazlasına yapılaşma izni verilmediğini ifade eden Alevoğlu, ''Yaklaşık 5 dönüm olan söz konusu arazinin içinde Yusuf Bulut'un amcasının oğluna ait bir ev var. Bu nedenle Yusuf Bulut cezayı ödese de bu arazide inşaat ruhsatı izni alması mümkün değil'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel