Liselilere Zigana Kuymağı dersi

Gümüşhane'de yöresel ürünlerden ''Zigana Kuymağı''nı yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak için Otelcilik ve Turizm Anadolu Lisesi'nde bu ürünün yapılışı ders olarak verildi.Torul ilçesinin sınırları içerisinde bulunan ve 2 bin 100 rakımlı Zigana Dağı'nda

Liselilere Zigana Kuymağı dersi

Gümüşhane'de yöresel ürünlerden ''Zigana Kuymağı''nı yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak için Otelcilik ve Turizm Anadolu Lisesi'nde bu ürünün yapılışı ders olarak verildi.

Torul ilçesinin sınırları içerisinde bulunan ve 2 bin 100 rakımlı Zigana Dağı'nda 50 yıldır yöresel ''Zigana Kuymağı'' yapan 85 yaşındaki Lütfü Eroğlu, öğrencilere uygulamalı olarak kuymak yapılışını anlattı.

Yaptığı kuymağı Vali Enver Salihoğlu, Milli Eğitim Müdür Vekili Murat Şükrü Baş, milli eğitim müdür yardımcıları, şube müdürleri, okul müdür ve yöneticilerine ikram eden Eroğlu, 50 yıldır yaptığı kuymağın en iyi Sis Dağı'ndan gelen peynirle yapıldığını söyledi.

Kuymağın lezzetini, ''yağının ve peynirinin iyi olmasına'' bağlayan Eroğlu, ''Kuymağın olmazsa olmazı yağı ve peyniridir. 50 yıldır bu işi yapıyorum. İlk kez bir okulda kuymağı anlattım. Bu yaşıma rağmen yine de heyecanlandım'' dedi.

Vali Salihoğlu da yedikleri kuymağın sadece Gümüşhane'nin değil bölgenin en iyi kuymağı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Yöresel ürünlerimizi tanıtmak ve onların yaşaması için deneyimli büyüklerimizden yararlanmak, hem bölgesel hem de ulusal kültürümüze katkı sağlayacaktır. Kuymağın piri Lütfü Dayı'dır. Lütfü Dayı'nın güzel pişirdiği gibi okulumuzda yetişen çocuklarımız da aynı güzellikte yöresel ürünlerimizi hazırlayıp misafirlerine sunar. Bunları gelecek kuşaklara aktarmak lazım. İlimize gelen misafirlere farklı damak tatları sunmak lazım. O amaçla bu etkinlik yapıldı. Yöresel tatlarımız unutulmamalı. Lütfü Dayı gibi evlerde ablalarımız, teyzelerimiz var. Onlar da deneyimlerini çocuklarımıza aktaracaklar. Zaten burada yetişen çocuklarımız gidip bu işi iyi yapanları arayıp bulmalı.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel