Kum kosterleri kıyılara dayandı

Trabzon'da Yalıncak ve çevre sahil şeridinde denizden kum çeken gemilerin sahil kısımlarında oluşturduğu derin kuyular insanları âdeta ölümle tehdit ediyor. Yalıncak sahilinde kum çeken gemilere Trabzon Valiliği’nce verilen kum çıkarma izninin ardından, a

Kum kosterleri kıyılara dayandı
Trabzon'da Yalıncak ve çevre sahil şeridinde denizden kum çeken gemilerin sahil kısımlarında oluşturduğu derin kuyular insanları âdeta ölümle tehdit ediyor.
 
Yalıncak sahilinde kum çeken gemilere Trabzon Valiliği’nce verilen kum çıkarma izninin ardından, adeta ölüm sahillerine dönüşen kıyılarda oluşan derin kuyular denize giren vatandaşları tedirgin ediyor. 20 metre derinlikten kum çıkarma izni alan kosterler, artık kıyılara dayandı. Kosterlerin kıyıya 200 m yaklaşarak kum çıkarması, vatandaşların yüzmek için tercih ettiği alanların birçok bölümünde derin dehlizler oluşturuyor. Kumun kıyıdan boşalmasıyla oluşan dehliz ve kuyuların son zamanlarda boğulma olaylarında önemli bir payı olduğu belirtiliyor. Vatandaşlar tarafından geç de olsa ve durum yeni anlaşılsa da yetkililerin bu konuda çözüm bulmaması kafalarda birçok soru işareti uyandırdı.
 
Çevredeki vatandaşlar konuyu Trabzon Valiliği’ne ilettiklerini ancak hiçbir çözüm arayışına gidilmediğini iddia ederek, gemilerle denizden kum çekme izniyle beraber kıyıların boşaldığını ve denizdeki doğal dengenin bozulduğunu öne sürdü. Özel İdare Müdürlüğü’nce verilen izinle 2016 yılına kadar denizden kum çekecek olan koster yetkilileri ise, yaşanan boğulma olaylarıyla kendi çalışmalarının hiçbir ilgisi olmadığını belirterek, yapılan işlemin izne tabi olduğunu hatırlattı.
 
Kum çıkarma iznine imza atan eski Özel İdare Müdürlüğü, sahillerde oluşan bu kuyular ve beraberinde sıkça yaşanan boğulma olayları karşısında eli kolu bağlı seyrediyor. Temel kriterin 20 m derinlik olduğu belirtilince, 20 m derinliğin kıyıya 100 m mesafede de olabileceği ifade ediliyor.
 
Konuyla yakından ilgilenen ve denizde yaşanan boğulmaların kaynağını öğrenmek için duyarlık gösteren Gazeteci Ali Öztürk, “Trabzon’un en nezih sahil kıyıları Yalıncak'dan itibaren devlete aitti. Trabzon’da başka plaj bölgeleri yok. Ama maalesef devlet sahillerini hiç koruyamamış. En güzel sahillerin birindeyiz ama sahilde kum yok. Neden? Devlet kendi eliyle denizden kum çeken firmalara 20 metre derinlik şartı getirterek, adeta Trabzon sahilinin bütün kumunu boşalttı. Şu anda bulunduğumuz sahillerde kum diye bir şey kalmadı. 200 metre ilerde kum gemisi kum çekiyor,  bu yüzden kıyılardaki yüzülen alanlarda kuytular oluşuyor. Her yıl bu sahillerdeki kuytularda 8-10 vatandaşımızı kaybediyoruz. Bu durum yetkililer tarafından sorgulanmalıdır” dedi.
 
ÖLÜM KUYULARI OLUŞTU
 
Öztürk, konuyu yetkili mercilere ilettiklerini ancak hiçbir çözüm üretilmediğini vurgulayarak şöyle konuştu: “Bu konuyu Vali beye illettik. Sahil Güvenliğe ilettik. Ancak kosterlerin 2016’ya kadar sözleşmelerinin olduğunu söyleyerek hiçbir çözüm üretmediler. Bu yaz sürecinde Yalıncak’tan Kaşüstü’ne kadar olan bu sahiller maalesef kum motorlarının kum boşaltmaları nedeniyle yeni kuytular üretecekler. Trabzon halkı buna dikkat etmeli ve bu durum karşısımnda daha dikkatli yüzmelidir” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler