KTÜ'den yüzde 100'lük başarı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi tarafından son 4 yılda yapılan 22 böbrek naklinde yüzde 100'lük başarı sağlandığı bildirildi.      KTÜ Tıp Fakültesi Nefroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ulusoy, yaptığı açıklamada, 2009 yılında

KTÜ'den yüzde 100'lük başarı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi tarafından son 4 yılda yapılan 22 böbrek naklinde yüzde 100'lük başarı sağlandığı bildirildi. 
     KTÜ Tıp Fakültesi Nefroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ulusoy, yaptığı açıklamada, 2009 yılında başlayan böbrek nakli operasyonlarında bugüne kadar 10'u canlı, 12'si kadavra olmak üzere 22 böbrek nakli yapıldığını belirtti. 
     Böbrek naklinin yanı sıra, nadir de olsa karaciğer nakli de gerçekleştirildiğini anlatan Ulusoy, ''2009 yılında başladığımız nakillerde şu ana kadar 22 operasyon yaptık. Bunun yanı sıra 4 tane de karaciğer nakli gerçekleştirdik. Bu nakillerin hepsi gayet başarılı ve yüzde 100 başarı sağladık. Hastalarımız sağlıklı ve böbrek fonksiyonları normal şekilde hayatlarına devam ediyorlar'' dedi. 
     Prof. Dr. Ulusoy, kadavra nakillerinde artış beklediklerine ifade ederek, ''Bunun için halkımızın daha duyarlı hale gelmesi gerekiyor. Böbrek nakillerinin 10 tanesini canlı, 12 tanesini kadavradan gerçekleştirdik'' diye konuştu. 
     Nakil bekleyenlerin tedavi için genellikle büyük şehirlere gittiğini vurgulayan Ulusoy, bu nedenle hastanın nakil için gerekli böbreği bulma şansının da azaldığını söyledi. 
     Teknolojinin gelişmesiyle KTÜ Tıp Fakültesi'nin modern ve teknik alt yapısını her geçen gün geliştirdiğine değinin Ulusoy, şöyle devam etti: 
     ''Artık büyük şehirlere gitmenin gereği yok. Bölgemizde bu tür nakiller başarıyla gerçekleştiriliyor. Bölgemizde ki hastalarımızın bekleme listesine baktığımızda hastalara böbrek nakli çıkma oranı, büyük şehirlerdekinden kat ve kat daha yüksek. Diyebilirim ki bizim bekleme listemizde 70-80 hasta varken bir böbrek çıktığında ihtimal 70'de ya da 80'de 1 iken büyük şehirlerde bu oran binde 1 ya da iki binde 1 gibi düşük rakamlara ulaşıyor. Ayrıca buradan oraya gitme ve zamanlama zorluklarında ki sürenin uzun olması da başarıyı kısıtlıyor.'' 
     
     -Yeni nakiller sırada- 

     KTÜ Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Türkyılmaz ise yeni nakillerin sırada olduğunu belirterek, ''Yıllardan beri hematolog arkadaşlarımızın yaptığı kemik iliği transplantasyonları vardı. Buna daha sonra böbrek ve karaciğer eklendi. Bitirmek istemiyoruz. İlk planda hedefimiz kornea naklini gerçekleştirmek. Bunun için çalışmalarımız var. Hocalarımız gerekli eğitimi aldılar ama altyapılarını hazırladıktan sonra korneaya başlayacağız'' diye konuştu. 
     Yrd. Doç. Dr. Türkyılmaz, Trabzon'da bir kalp nakil merkezi yapmayı düşündüklerini de vurgulayarak, ''Bir diğer planımız da kalp nakline geçmek. Çünkü kadavra çıkartmaya başladık artık. Aslında 2008'de yola çıktığımızda bölgede bir tane beyin ölümü tanısı konulmuştu. Halbuki bu sene sadece bizim hastanemizde konulan beyin ölümü tanısı 18'e ulaştı. Bakıyorsunuz etrafımızdaki hastanelerde beyin ölümü sürekli çıkıyor, organ bağışları oluyor. Ama bu çıkan organlar uzak olduğu için kalplerini değerlendiremiyoruz. O yüzden burada da bir kalp nakli merkezi olmalı diye düşündük'' ifadelerini kullandı 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel