Kritik uyarı! Fındıkta tehlike var

Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Darçın, 150 metreyi geçen rakımdaki bölgelerde fındık olmayacağını ileri sürerek yetkililerin, üreticilerin durumunu iyileştirme adına tedbir alması gerektiğini söyledi. Seçimden bir gün önce yağan kar ve oluşan don olayınd

Kritik uyarı!  Fındıkta tehlike var
Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Darçın, 150 metreyi geçen rakımdaki bölgelerde fındık olmayacağını ileri sürerek yetkililerin, üreticilerin durumunu iyileştirme adına tedbir alması gerektiğini söyledi.
 
Seçimden bir gün önce yağan kar ve oluşan don olayından sonra tarım ürünleri adına tam bir doğal afet yaşandığını belirten Mustafa Darçın, gelinen noktada üreticinin zararının karşılanmasının şart olduğunu ifade etti. Öte yandan dut olmadığı sezon fındığın da olmayacağını belirten Darçın, “Bu yıl bölgemizde fındık toplanamayacak. 29 Mart’ta yağan kar ve ardından oluşan don, özellikle yüksek kesimlerde fındık dallarının yanmasına neden oldu. Bölgeye ve fındık üreticilerine büyük geçmiş olsun. Bu durumla ilgili gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini düşünüyorum. Üreticinin zararının karşılanması konusunda yetkililerden çalışmalar bekliyoruz. Başta fındık olmak üzere diğer mahsullerimizde de son derece tabi bir afet yaşadık. Yaşanan afet sonucu çiftçilerimizin çok büyük bir zararı olduğu kanısındayım” dedi.
 
“HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI YAPTIM”
 
Bir ziraat mühendisi olarak Ilıca bölgesinde hasar tespit çalışmaları yaptığını ifade eden Mustafa Darçın, “Şu an yapmış olduğum tespitlerde bölgemizde özellikle rakımı 150’yi geçen kısımlarda yüzde 60’tan başlayıp yüzde 100’e varan bir hasar ve zarar mevcut. Bölgemizin tek geçim kaynağı fındık olması sebebiyle gerçekten önümüzdeki süreçte, üreticiyi çok büyük bir maddi kayıp beklemektedir. Bu maddi kaybın özellikle gündeme getirilmesini ve kamuoyuna duyurulmasını istiyorum” diye konuştu.
 
Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Darçın şunları kaydetti: “Doğal olarak da beklentimiz şu: Bu tespitlerin yapılmasının ardından zararların mevzuat çalışmaları dahilinde giderilmesi en büyük temennimizdir. Bu sene Karadeniz Bölgesi’nde fındık toplanmayacak ve 15 gün sonra dalda fındık kalmayacak. Devletin hem yetkili kurumlarının, hem de fındıkta şu an görev yapan sivil toplum örgütlerinin, iklimin bu şekilde gidişinden dolayı gerekli çalışmayı sahada yapıp, çiftçileri bu konuda uyaramadığını düşünüyorum. Bunu anlatamadığı kanısındayım. Özellikle bunun altını çizmek istiyorum. Fındık üreticileri bu zararın farkında değil. Bu sene Karadeniz Bölgesi’nde fındık toplanamayacaktır. Memleketimize ve fındık üreticilerimize büyük geçmiş olsun diyorum.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel