KOLBASTI dejenere ediliyor!

Karadeniz müziği eşliğinde oynanan ve kıvrak figürlerle sergilenen Trabzon yöresine özgü Kolbastı oyununun dejenere edilmeye çalışıldığı ileri sürülerek bu tür tutum ve davranışlara karşı ortak bir mücadele sergilenmesi gerektiği dile getirildi.Faroz Kolb

KOLBASTI dejenere ediliyor!

Karadeniz müziği eşliğinde oynanan ve kıvrak figürlerle sergilenen Trabzon yöresine özgü Kolbastı oyununun dejenere edilmeye çalışıldığı ileri sürülerek bu tür tutum ve davranışlara karşı ortak bir mücadele sergilenmesi gerektiği dile getirildi.

Faroz Kolbastı Gençlik ve Spor Kulübü Derneği tarafından konuyla ilgili Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenlendi. Dernek adına açıklama yapan Muzaffer Ermiş, son zamanlarda yazılı ve görsel basında Kolbastı ile ilgili çıkan haberlerin kendilerini üzdüğünü dile getirdi.

Kolbastı'nın hangi yöreye ait olduğuyla ilgili yaşanan tartışmalara değinen Ermiş, “Mahalli bir oyun olan Faroz Kolbastı, Faroz Kesmesi olarak da bilinir. İsminden de anlaşılacağı üzere bu oyun Trabzon ilinin güzide mahallelerinden birisi olan Faroz'da 1950'li yıllarda doğmuştur. 1. Karadeniz Oyunları ile birlikte de bütün Türkiye'ye yayılmıştır” dedi.

Kolbastının ülkenin dört bir yanında büyük bir beğeni ile izlendiğini ve özellikle Trabzonsporlu futbolcular tarafından maç sonrası oynanması ile daha bir dikkat çekici hale geldiğini dile getiren Ermiş, “Son zamanlarda Faroz Kolbastı oyunu üzerinden yapılan spekülasyonlar özellikle bir kimlik saldırısı şekline dönüşmektedir. Bilgi ve araştırmadan uzak, büyük bir kısmı yakıştırma ve hayal ürünü olan bu uydurma haberler ile insanlarımızın kafasını karıştırmaya çalışanların niyetlerini anlamakta güçlük çekiyoruz. 'Faroz Kolbastısı Gençlik ve Spor Kulübü Derneği olarak bizler de bilgi ve belgelere dayanarak toplumumuzu aydınlatmaya çalışacağız” diye konuştu.

Trabzon'u seven ve Trabzonlu olmakla övünen herkesin kentin sorumluluklarını üstlenmek, sosyo-kültürel değerlerine sahip çıkmak zorunda olduğunu vurgulayan Ermiş, herkesi Kolbastı oyununa sahip çıkmaya çağırarak konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Trabzon'un en önemli kültürel değerlerinden birisi olan Kolbastı oyununa sahip çıkmak ve onu dejenere etmeye yönelik tutum ve davranışlara karşı ortak bir mücadele sergilemek zorundayız. Sonuç olarak Fatih'e, Yavuz'a ve Kanuni'ye ev sahipliği yapmış bir kültür merkezi olan, eski bir başkent ruhu taşıyan Trabzon iline bir kültür taşınması söz konusu olamaz. Özümüzden doğan Kolbastı, Faroz Kesmesi, bir diğer adıyla da Hoptek Oyunu isteyen herkes tarafından özününün ve felsefesinin bozulmaması kaydıyla oynanabilir. Ancak kültürümüzü yansıtmayan hareketlerin oyuna ilave edilmesine ise kesinlikle karşı olduğumuzu herkesin bilmesini istiyoruz.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel