Kokoreç sevenlere kötü haber!

Alınan bilgiye göre, büyükbaş hayvan kesiminin azalması, kasaplık hayvanlardan elde edilen ve insan tüketimine uygun olan ''karaciğer, böbrek, beyin, dalak, yürek, dil, işkembe, barsak, kelle ve içyağ'' gibi sakatat ürünlerinin arzının da azalmasına neden

Kokoreç sevenlere kötü haber!

Alınan bilgiye göre, büyükbaş hayvan kesiminin azalması, kasaplık hayvanlardan elde edilen ve insan tüketimine uygun olan ''karaciğer, böbrek, beyin, dalak, yürek, dil, işkembe, barsak, kelle ve içyağ'' gibi sakatat ürünlerinin arzının da azalmasına neden oldu. Kırmızı ette yaşanan sıkıntıya canlı hayvanın ardından gerçekleştirilen karkas et ithalatıyla çözüm üretilmeye çalışıldı. İthal edilen hayvanlar sakatat ürünleri olmadan sadece karkas et olarak gerçekleştirilince, sakatat arzı azaldı ve fiyatlar artmaya başladı.

 

Bunun yanı sıra yerli hayvan kesimleri de azaldı ve sakatat ürünlerinin fiyatları geçen yıla göre yüzde 100'e yakın arttı. Geçen yıl kilogramı 10 liradan satılan karaciğer 20 liraya yükseldi. İşkembe ve böbreğin kilogramı 5 liradan 10 liraya, kellenin fiyatı 4 liradan 8 liraya, içyağın fiyatı da 3 liradan 6 liraya çıktı.

Diğer sakatat ürünlerinin tamamı da geçen yıla göre yüzde 100'e yakın oranda zamlandı. Ette yaşanan sıkıntıdan önce karaciğer, etin kilogramının yarı fiyatından satılıyordu. Şu anda kırmızı et 16 liradan, karaciğer ise 20 liradan tüketime sunuluyor.

Sakatat fiyatlarının her geçen artması vatandaşları ve lokanta sahiplerini yeni arayışlara yöneltti. Son zamanlarda büyükbaş hayvan ciğeri yerine tavuk ciğeri kullanılır oldu. İşkembe çorbası ya tanesiz ya da az taneli yapılmaya başlandı.

Sucuk, kokoreç yapımında kullanılan barsak da ithal edilmeye başlandı. Daha çok lokantalar tarafından tüketilen içyağ yerine kalitesi düşük ve merdiven altı üretim malzemeler tercih edilir oldu.

 

Dana kıymaya oranla daha ucuz olduğu için özellikle yoksul kesim tarafından tercih edilen kelle kıymasının fiyatı da son dönemde ciddi artış gösterdi. Geçen yıl yaklaşık 6 liradan satılan kelle kıyması, bu yıl 12 liradan satışa sunuluyor.

İthalat, kırmızı ette yaşanan fiyat artışını dengelerken, sakatattaki sıkıntının her geçen gün arttığı bildirildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler