Kene mücadelesinde en riskli bölge D.Karadeniz'de!

Ordu Valiliği, keneler yolu ile bulaşan zoonotik enfeksiyona yol açan viral bir hastalık olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı ile ilgili vakaların artmasıyla birlikte kene mücadelesinin başladığını bildirdi.Ordu Valiliği'nden yapılan yazılı aç

Kene mücadelesinde en riskli bölge D.Karadeniz'de!

Ordu Valiliği, keneler yolu ile bulaşan zoonotik enfeksiyona yol açan viral bir hastalık olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı ile ilgili vakaların artmasıyla birlikte kene mücadelesinin başladığını bildirdi.

Ordu Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, KKKA Hastalığı açısından Türkiye'nin en riskli bölgesinin Ordu'nun güney sınırı olan Kelkit Vadisi olduğu belirtildi.

Bu vadiye sınırı olan ilçelerin de riskli bölgeler olduğuna işaret edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bu bölgelere öncelik tanınarak mücadele çalışması yapılması planlanmaktadır. Bu kapsamda Kelkit Vadisi'ne sınır olan Akkuş, Aybastı, Mesudiye, Gölköy, Korgan, Kumru ve Kabadüz ilçelerimiz başta olmak üzere mücadele çalışması başlatılmıştır. İlaçlama çalışmalarının yanı sıra eğitim çalışmalarına da ağırlık verilirken 2014 yılı içinde Tarım İl Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü ortaklaşa muhtarlara ve imamlara yönelik eğitim çalışması gerçekleştirmiş, çiftçilere ve vatandaşlara almaları gereken tedbirler, kene ısırığı durumunda yapılması gerekenler ve hastalık hakkında genel bilgiler aktarılarak, ayrıca daha önceki yıllarda da uygulandığı gibi liflet ve broşür dağıtımı yapılmaktadır. Ayrıca toplamda 40 bin büyükbaş hayvan, 50 bin küçükbaş hayvan ve 10 bin civarında işletmenin ilaçlanması suretiyle kene mücadelesi yapılması hedeflenmiştir."

KKKA Hastalığı ile ilgili vatandaşların dikkat etmeleri gereken hususlara dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Kene riski olan yerlerde bulunulduğunda vücudu tamamen örtecek giysiler giyilmeli ve açık renkli elbiseler tercih edilmelidir. Kenelerin vücuda girebileceği açıklıkların kapatılması önemlidir. Vücut kene yönünden sık sık kontrol edilmeli, kene varsa, bir pens veya cımbızla, kene deriye yapıştığı yerden tutulup sağa sola oynatılarak çivi çıkarır gibi çıkarılmalıdır. Kene vücuttan ne kadar kısa sürede çıkarılırsa hastalık riski de o kadar azalmaktadır. Vücuttan uzaklaştırılan keneler çamaşır suyu, alkol veya insektisit içine atılarak öldürülmelidir. Vücut üzerindeki keneler öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerilerine sigara basmak veya kolonya ve gaz yağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır. İnsanların veya hayvanların kanlarına korunmasız temas edilmemelidir." 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel