Kelkit florası projesi sona erdi

 Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve DOKA tarafından finanse edilen “Kelkit Florası Görücüye Çıkıyor” projesinin kapanış toplantısı yapıldı. Kelkit Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü toplantı ve serg

Kelkit florası projesi sona erdi

 

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve DOKA tarafından finanse edilen “Kelkit Florası Görücüye Çıkıyor” projesinin kapanış toplantısı yapıldı. 

Kelkit Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü toplantı ve sergi salonunda yapılan toplantıya Şiran Kaymakamı ve Kelkit Kaymakam Vekili Edip Çakıcı, Garnizon Komutanı Kurmay Yüzbaşı Yasin Kayabaşı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükür Köse, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Irmak, Köse İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Burhan Alim, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende açılış konuşmasını yapan Kelkit İlçe Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Irmak, Kelkit yaylaları ve çevresinin binbir çeşit çiçekle bezeli olduğunu, bu zengin floranın kısa bir gezide dahi büyük küçük herkesin kolaylıkla ilgisini çektiğini söyledi.

 

“KELKİT’TE FRANSA, İSVİÇRE GİBİ ÜLKELERDEN DAHA FAZLA SAYIDA ENDEMİK BİTKİ BULUNMAKTADIR”

Bu zenginliğe karşın ellerinde flora ile ilgili yöresel bir envanter bulunmadığını anımsatan Irmak, “Bu gerçek ışığında Kelkit Florası Görücüye Çıkıyor projemizi hazırladık ve DOKA’ya sunduk. Projemizin DOKA tarafından kabul edilmesiyle çalışmalarımıza başladık. Kelkit Avrupa-Sibirya, İran-Turan bitki hatları arasında geçiş bölgesi özelliği taşımaktadır. Zenginliğimizin ana sebebi budur. Bu sebeple Kelkit’te Fransa, İsviçre gibi ülkelerden daha fazla sayıda endemik bitki bulunmaktadır. Projemiz neticesinde ülkemiz genelinde floramızı çok sayıda kişiye tanıtmayı başardık. Tespit ettiğimiz zengin floramızda bulunan tıbbi ve aromatik bitkiler, ballı bitkiler, süs bitkileriyle ekonomiyi geliştirmeyi, türü tehdit altında olan türlerin tespitiyle korunmaya alınması çalışmalarının başlatılmasını, endemik türlerimizin tespiti ile de botanik turizminin başlangıcını yapmış bulunmaktayız. Çalışma arkadaşlarımızla birlikte büyük bir heyecanla başladığımız ve tamamladığımız projemizle Kelkit’in zengin florası kayıt altına alınmış ve kapsamlı kaliteli bir kitap haline de dönüşerek gelecek nesillere örnek bir çalışma bırakılmıştır. Hızla kirlenen dünyada temiz kalabilmiş coğrafyalar günden güne önem kazanmaya başlamıştır. Bakir doğası, temiz havası ve zengin florası ile Kelkit bundan sonra tüm insanların daha fazla ilgisini çekecektir. Kelkit florası insanları kendisine yaşamak ve görmek için davet ediyor. İlçemizde ki bu zenginlikler insanlığın ortak değerlerinden olup hep birlikte yaşatmak, korumak ve sahip çıkmak zorundayız. Floramızdaki bitkiler sahip çıkarsak yaşamlarını sürdürecek, Kelkit’in ekonomik gelişimine katkı sağlayacak, sahip çıkıp korumazsak ta yok olup gidecektir. Hepimize bu uğurda büyük görevler düşmektedir. Kurum ve kişiler üzerine düşeni yaparsa bu zengin flora Kelkit’in yüzünü güldürecektir. Kelkit Florası Görücüye Çıktı, artık sahip çıkmamız gerekiyor. Bu projemize baştan beri inanan ve destekleyen Kelkit Kaymakamımız Sayın Niyazi Erten başta olmak üzere projemizi destekleyen Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansına, projede yer alan tüm çalışma arkadaşlarıma ve emeği geçen tüm kişi ve kurumlara en derin şükranlarımı arz ediyorum.” dedi.

Programda proje akademik heyet başkanı Doç.Dr. Ali Kandemir yapılan çalışmaları anlatan bir sunum yaptı. Sunumun ardından oluşturulan bitki seleksiyonu sergisi katılımcılar tarafından gezildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler