Kavrulmuş fındık el yakıyor

Karadeniz'de "yeşil altın" fındığın fiyatı zirai donun ardından rekolte kaybı ile yükselirken kavrulmuş fındığın fiyatı ise adeta el yakıyor.Bölgenin geçim kaynağı fındıkta zirai don sonrası rekolte kaybı ile fiyatlar yükselirken kavrulmuş fındığın fiyatı

Kavrulmuş fındık el yakıyor

Karadeniz'de "yeşil altın" fındığın fiyatı zirai donun ardından rekolte kaybı ile yükselirken kavrulmuş fındığın fiyatı ise adeta el yakıyor.

Bölgenin geçim kaynağı fındıkta zirai don sonrası rekolte kaybı ile fiyatlar yükselirken kavrulmuş fındığın fiyatı ise tüketiciyi zorluyor. Ordu ve çevresinde zirai don öncesi 20 liradan alıcı bulan hediyelik kavrulmuş fındığın kilogramı 50 liraya çıktı.

Ordu'da bir fındık firmasının perakende satış müdürü Müslüm Davutoğlu,  yaptığı açıklamada, zirai donun fındığın raf fiyatını da yükselttiğini belirtti. 

Fiyatlarda ciddi artış yaşandığına dikkati çeken Davutoğlu, "Artışın önüne biz de geçemiyoruz. Zirai donun 2014 ürününe zarar vermesi fiyatların adeta ikiye katlanmasına neden oldu" dedi. 

Gelecek aylarda fındığın raftaki fiyatının daha da artmasını beklediklerini ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Rekolte düşüşü nedeniyle hediyelik fındığın raf fiyatı yüzde 100'e varan oranda arttı. Zirai don öncesi kilosu 20 lira olan hediyelik kavrulmuş fındığın kilosu bugünlerde 50 liraya kadar çıktı. Fındığın raf fiyatının artışı bir kesimi sevindirse de tüketicileri üzdü. Tüketicilerimiz daha önce gurbetteki sevdiklerini 5-6 kilogram kavrulmuş fındık satın alırken artık 1-2 kilogram alıyor. Bu anlamda da ciddi düşüşler yaşandı. Şunu herkes çok iyi bilmeli ki artan fiyatların önüne bizler de geçemiyoruz. Fındık sektörü ham madde bulmada sorunlar yaşıyor."

Fındık fiyatının fabrikadan rafa gelene kadar sürekli artış gösterdiğine dikkati çeken Davutluoğlu, "Kabuklu fındığın kilogramı 13 lira seviyelerinde. Fındığı 13 liraya alan tüccar bu fiyatın üzerinde ürünü fabrikaya satıyor. Fabrikaya gelen kabuklu fındık daha sonra çeşitli makinelerden geçirilerek işleniyor ve kavruluyor. Ardından da ambalajlanarak bizlere ulaşıyor. Yani 13 lira olan kabuklu fındığın kilosu 50 liraya çıkmış durumda. Beklentimiz fiyatın bir miktar daha artması yönünde" ifadelerini kullandı.

- Sanayici ürün bulmada sorun yaşıyor

Öte yandan rekolte düşüşü nedeniyle Ordu'daki sanayiciler ürün bulmakta sorun yaşıyor.

Fındık fabrikası sahibi Nejdet Gürsoy, sezonun açılmasından bu yana ciddi sorunlar yaşadıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Ürün bulmakta sorun yaşıyoruz. Üretici fındığını pazara indirme noktasında direniyor. Hal böyle olunca piyasadan fındık bulamıyoruz. Zaman zaman fındık satın almak için Düzce'ye bile gittiğimiz oluyor. Bu konuda yeni tedbirler alma noktasına geldik. Yaşanan tüm bu olumsuzluklar fındığın fiyatını artıyor. Bizleri nasıl bir süreç bekliyor bilemiyoruz. Endişeli şekilde beklemedeyiz."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler