Karadenizli arıcıların kar sevinci

Yurt genelinde şubat ayının ilk haftasında etkisini gösteren "yalancı bahar"ın arıları tehdit etmesinin ardından gelen kar yağışı ve soğuk hava, arıcıları memnun etti.  Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Feyzullah Konak,  muhabirine yaptığı açıklama

Karadenizli arıcıların kar sevinci
Yurt genelinde şubat ayının ilk haftasında etkisini gösteren "yalancı bahar"ın arıları tehdit etmesinin ardından gelen kar yağışı ve soğuk hava, arıcıları memnun etti. 
 
Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Feyzullah Konak,  muhabirine yaptığı açıklamada, kış mevsiminde zamanında yağan karın tabiat, doğa ve bitkilerin yanında arılara da fayda sağladığını belirtti. 
 
Özellikle ocak ayının son günleriyle şubat ayının ilk haftalarında havaların iyice ısındığını hatırlatan Konak, o süreçte "yalancı bahar"ın arıları ciddi anlamda tehdit ettiğini söyledi. 
 
"Kış mevsiminde 10 derecenin üzerindeki sıcaklıklar, arılar için ölüm fermanı demektir. Arılar için kar tam zamanında yağmış olup kış kayıplarının önüne geçilmiştir" diyen Konak, "Yalancı bahara aldanarak dışarı çıkan her arının aktif olarak bütün vücut mekanizması faaliyete geçtiğinden dolayı ani hava sıcaklıkları karşısında arı ölmekte. Bu da bütün kovanın etkilenmesi anlamına gelmekte" ifadesini kullandı.
 
Soğuk havayla arıların, oluşturdukları "kış salkımı"nda birbirlerine sıkı sıkıya sarıldığını anlatan Konak, "Böylelikle en az besin tüketerek en uzun şekilde yaşamalarını sağlamaktalar. O bakımdan kış aylarının her zaman soğuk olması arıların fizyolojik hayatı için de önemli bir durum" diye konuştu.
 
- "Don olursa bal toplanacak çiçekler zarar görür"
 
Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın ise kar yağışının arılar için faydalı olduğunu aktardı.
 
Olası don karşısında arıların bal alacağı çiçek ve bitkilerin zarar görebileceğinin altını çizen Aydın, "Kar yağışına sevindik ama bundan sonra don olmaması için dua edeceğiz. Eğer böyle olursa bahar ayında arıların polen toplayacağı çiçek ve bitkiler zarar görür" dedi.
 
Aydın, bu kış geçmiş yıllara oranla arı ölümlerinin yaşanmadığını sözlerine ekledi. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler