Karadeniz’in 80 yaşındaki sessiz balıkçısı

Rize’nin Çayeli ilçesinde Taşhane Mahallesi'nde oturan İsmail Avcı, 3 yaşında geçirdiği ateşli hastalık sonucu duyma yeteneğini kaybetti.Babasından öğrendiği balıkçılık mesleğini çocukluğundan itibaren sürdüren ve 5 çocuk sahibi Avcı, hergün sabahın erken

Karadeniz’in 80 yaşındaki sessiz balıkçısı

Rize’nin Çayeli ilçesinde Taşhane Mahallesi'nde oturan İsmail Avcı, 3 yaşında geçirdiği ateşli hastalık sonucu duyma yeteneğini kaybetti.

Babasından öğrendiği balıkçılık mesleğini çocukluğundan itibaren sürdüren ve 5 çocuk sahibi Avcı, hergün sabahın erken saatlerinde teknesiyle Karadeniz'e açılıyor.

Yılın 12 ayında denize açılan babasının balıkçılığı severek yaptığını söyleyen Süleyman Avcı, "Babam çocukluğundan bu yana balıkçılık yapıyor. Çay fabrikasında çalıştı ve emekli oldu. Fabrikada çalıştığı tarihlerde bile balıkçılığı hiç bırakmadı. Bizim yetişmemize ve evin ekonomisine balıkçılık yapmasının çok katkısı oldu. Kısacası bizi balıkçılık yaparak yetiştirdi ve bu günlere getirdi. Seksen yaşına gelmesine rağmen halen daha bu işi yapıyor. Tek başına denize gitme diyoruz ama bizi dinlemiyor, yine gidiyor" diye konuştu.

-"Denizi gönlünde hissediyor"

Babasının dalganın sesini duymasa bile hissettiğini anlatan Avcı, “Kulakları duymasa bile denizi gönlünde hissediyor. Burada yıl boyunca sandalın bakımını yapar, motorunu tamir eder, ağları dokur ve kendi başına işlerin üstesinden gelir. Mezgit, istavrit ve palamut avlar, kıyıya kesinlikle boş gelmez. Denizin renginden ve hareketinden balıkların nerede olabileceğini tahmin ediyor. Yaşının ilerlemiş olması bizi endişelendiriyor ama maşallahı var. Beslenmesinden ve çalışmasından hiç geri kalmıyor” dedi.

Sahilde balıkçılık yapan Mustafa Demirtaş ise Avcı'ya ellerinden geldiği kadarıyla işlerinde yardım etmeye çalıştıklarını belirterek, ''İsmail amca kendimi bildik bileli balıkçılık yapıyor. Bazen sandalını çalıştırmakta zorlandığı için kendisine yardım ediyoruz. 80 yaşında olmasına rağmen yine de dinç ve çalışkandır. Tek dilediğimiz sağlığı elverdikçe denizden ayrılmaması. Çünkü deniz onun için artık bir yaşam biçimi" ifadelerini kullandı.

basliksiz-1.20140304133107.jpg

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel