Karadeniz'e kuduz uyarısı verildi

Değişik illerde yabani hayvan saldırısı sonucu bazı vatandaşların hayatlarını kaybetmesi üzerine kuduz endişesine karşı yetkililer vatandaşları uyardı.Erzurum'un İspir ilçesinde geçen ay bir ayının saldırısı sonucu 2 kişinin hayatını kaybetmesi, Gümüşhane

Karadeniz'e kuduz uyarısı verildi

Değişik illerde yabani hayvan saldırısı sonucu bazı vatandaşların hayatlarını kaybetmesi üzerine kuduz endişesine karşı yetkililer vatandaşları uyardı.

Erzurum'un İspir ilçesinde geçen ay bir ayının saldırısı sonucu 2 kişinin hayatını kaybetmesi, Gümüşhane'de 1 vatandaşın kurt saldırısının ardından kuduz olarak hayatını kaybetmesi ve bölgede benzer vakalarda son aylarda yaşanan artış, yabani hayvanlarda kuduz salgını olabileceği ihtimalini gündeme getirdi.

Yabani hayvanların durup dururken insanlara saldırmayacağını altını çizen yetkililer, bölgede bu tür vakaların son dönemlerde artmasının kuduz ihtimalini güçlendirdiğine dikkat çekti. Uzmanlar, yabani hayvan saldırıları ya da evcil hayvanlardaki sebebi bilinmeyen yaralanmalara karşı vatandaşları dikkatli olması gerektiği uyarısında bulundu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Abdülkadir Gündüz, Gümüşhane'de yaşanan vakada yabani hayvanın kuduz olmasının, bölgedeki diğer saldırılarında bu ihtimali güçlendirdiğini söyledi.

Bir ayı ya da kurdun durup dururken insana saldırmayacağını savunan Gündüz, "Gümüşhane'deki vakada kurdun kuduz olduğu ortaya çıktı. İspir'de 2 kişinin ölümüne neden olan saldırıda da ayının kuduz olma ihtimali yüksek görünüyor." dedi.

Bölgedeki kurt, ayı, tilki, çakal, yarasa ve geyik gibi diğer yabani hayvanlara karşı vatandaşların bilinçli ve tedbirli olması gerektiğini vurgulayan Gündüz, kuduz olan yabanilerin hastalığı diğer yabani hayvanların yanı sıra evcil hayvanlara da bulaştırabileceğine vurgu yaptı.

Doç. Dr. Gündüz, şu uyarılarda bulundu, "Evcil hayvanlarda böyle bir yaralanma görüldüğünde tedbirli olunmalı. Avcılık veya tarım amaçlı doğadaki bir hayvanın en küçük yaralanması hafife alınmamalı. Evcil hayvanlarda bu tür şüpheli yaralanmalar görüldüğünde mutlaka yetkililere bilgi verilmeli. Çünkü her ne kadar kurt öldürülmüş olsa da Gümüşhane'deki vakanın kuduz oluğu kesinleşti. Erzurum'daki ayının da kuduz olma ihtimali yüksek. Dolayısıyla bu hayvanların başka yabani ya da evcil hayvanları yaralamış olma ihtimali var." dedi.

YABANİ HAYVan SALDIRISINDA NE YAPILMALI

Doç. Dr. Abdülkadir Gündüz, herhangi bir yabani hayvan saldırısına maruz kalındığında kuduz ihtimaline karşı yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "İlk yapılması gereken şey, yaralı bölgenin bol sabunlu su ile temizlenmeli. İyotlu dezenfektanlarla yara temizlenmeli ve vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı."diye konuştu.

Bu tür vakaların ardından olayı bir 'ayı katliamına' çevirmenin de doğru olmayacağına değinen Gündüz, yetkili kurumların insanları ve yaban hayatını korumak için gerekli tedbirleri alması gerektiğini de sözlerine ekledi.

YABANİ HAYVan SALDIRILARI

Erzurum'un İspir Yeşilyurt köyünde geçen ay yaşanan olayda, bir bahçeye inen ayı bir saat içinde 4 farklı noktada üç köylüye ve bir ata saldırmış, olayda 2 kişi hayatını kaybetmişti.

Gümüşhane'nin Kelkit ilçesine bağlı Akdağ köyünde meydana gelen bir başka vakada da bir vatandaş evinin önünde bir kurdun saldırına uğramıştı. Olayda yanağından yaralanan Mutlu, kendisine saldıran kurdu da elleriyle boğarak öldürmüştü. Kelkit Devlet Hastanesi'ndeki ilk müdahalenin ardından Trabzon Ktü Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nde sevk edilen Akdağ, buradaki tedavisinin ardından da taburcu olmuştu. Kuduz ihtimaline karşı da aşılama yapılan vatandaş, tedaviye rağmen geçtiğimiz günlerde kuduz belirtileri ile kaldırıldığı hastanede vefat etmişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel