Karadeniz'de yunus paniği

Giresun'un Piraziz ilçesi Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, Karadeniz'de doğal denge sağlanana kadar yunus balığı sayısının kontrol altına alınması gerektiğini savunarak, özellikle kıyı balıkçısının yunus balığı ile artık rızkını paylaşacak gü

Karadeniz'de yunus paniği

Giresun'un Piraziz ilçesi Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, Karadeniz'de doğal denge sağlanana kadar yunus balığı sayısının kontrol altına alınması gerektiğini savunarak, özellikle kıyı balıkçısının yunus balığı ile artık rızkını paylaşacak gücünün kalmadığını söyledi.

Arslan, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde 1970 yılında yunus balıklarına getirilen avlanma yasağından sonra, Karadeniz'de yunus balığı sayısının sürekli arttığını ve bu artışın doğal dengeyi bozarak balıkçıları mağdur etmeye başladığını öne sürdü.

Bir zamanlar dünyanın en verimli denizleri arkasında bulunan Karadeniz'de kirlilik başta olmak üzere bazı diğer etkenlerden dolayı avlanabilir balık sayısı ile stokunun azaldığını belirten Arslan, "Yunus balıkları büyüklüklerine göre günde 7 kilogramdan ile 30 kilogram arasında değişen miktarlara kadar balık tüketmektedir.

Bir yunus balığının bir günde tükettiği balığı, kıyı balıkçısı avlayamamaktadır. Karadeniz'de doğal denge sağlanana kadar yunus balığı sayısının kontrol altına alınmalı, özellikle kıyı balıkçısının artık yunus balığı ile rızkını paylaşacak gücü kalmadı"dedi.

"Ağları da parçalıyorlar"

Bundan 10-15 yıl öncesine kadar küçük gruplar halinde gezen yunus balıklarının şimdi büyük sürüler halinde balık kovaladıklarını anlatan Arslan, şunları söyledi:

"Karadeniz'in Türk karasularındaki avlanma sahası ortalama 3 mil, diğer ülkelerde ise ortalama 30 mili bulmaktadır. Diğer ülkeler için yunus balığı sayısının fazla olması kendileri için sorun olmayabilir ama bu durum bizim için bir sorundur.

Bazı günlerde yeterince avlanamadıkları için aç kalan yunus balıkları, ağlara saldırarak parçalamakta balıkçıya büyük zarar vermektedir. Denize bıraktığımız ağın değeri türüne göre 300 YTL ile 1000 YTL arasında değişmektedir. Karadeniz'de yunus balığı sayısı kontrol altına alınmalıdır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel