Karadeniz'de turizm böyle artacak...

Ukrayna'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde düzenlenen 3. Uluslararası Karadeniz Forumu bugün başladı. Forumda Türkiye'den katılan Trabzon heyeti adına  bir konuşma yapan TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu  Türkiye'nin turizm sektöründeki son yıllardaki yüksel

Karadeniz'de turizm böyle artacak...

Ukrayna'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde düzenlenen 3. Uluslararası Karadeniz Forumu bugün başladı. Forumda Türkiye'den katılan Trabzon heyeti adına  bir konuşma yapan TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu  Türkiye'nin turizm sektöründeki son yıllardaki yükselişine dikkat çekti. Karadeniz havzasında ki ülkeler arasında zengin turizm işbirliği potansiyelleri bulunduğunu belirterek Trabzon'un önderliğinde kurulan Karadeniz Cruise Platformu'nun önemine dikkat çekti. Yeni dönemde Karadeniz'de Curise turlarının artacağına işaret etti.

KIRIM ÖZERK CUMHURİYETİ DÜZENLEDİ

Kırım Turizm Kalkınma Merkezi tarafından Kırım Özerk Cumhuriyeti Sayfiye ve Turizm Bakanlığı ve Kırım Özerk Cumhuriyeti “Kırım Tedavi Yerleri ve Turizm” Ajansının desteği ile düzenlenen 3. Uluslararası Karadeniz Forumu ve 23. Uluslararası “Kırım Tedavi Yerleri Turizm  2014” Fuarı  25-27 Şubat tarihleri arasında Yalta İnturist Otelde yapılıyor.

TRABZON HEYETİ YALTA'DA ULUSLARARASI KARADENİZ FORUMUNDA

Yalta'da düzenlenen 3. Uluslararası Karadeniz Forumu'na Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Sayın Çetin Oktay Kaldırım, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Karadeniz Yürütme Kurulu Başkanı Sayın Suat Gürkök, Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Sayın Şükrü Güngör Köleoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Sayman Üye Sayın Murat İskender ve Meclis  Turizm sektör temsilcisi Sayın Cemal Akçay  ve turizm temsilcileri katıldılar.

TTSO BAŞKANI HACISALİHOĞLU KONUŞMLA YAPTI

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, aynı zamanda dört ülkenin katılımı ile bir süre önce kuruluşu gerçekleştirilen Karadeniz Cruise Platforma  kurucu ve 1. Dönem Başkanı olarak forumda bir konuşma yaptı.

HACISALİHOĞLU, TÜRKİYE'NİN  TURİZM BAŞARINI ANLATTI

Hacısalihoğlu, uluslararası Karadeniz Forumundaki konuşmasında Türkiye'nin turizmdeki başarı hikayesini anlatarak başladı.. Hacısalihoğlu "Son yıllarda sizlerinde yakın bilgisinde olduğu gibi Akdeniz ve Karadeniz havzasında Türkiye turizm sektöründe  büyük bir çıkış yaşamakta olduğunu ifade eden Hacısalihoğlu "Bunun sonucu 2014 yılında Türkiye'ye gelecek olan yabancı turist sayısı 37-38 milyon, turizm geliri de 35 milyar dolar planlanmaktadır." dedi.

KRİZ TÜRKİYE'Yİ TURİZMDE ETKİLEMEDİ

Özellikle Avrupa Ülkelerindeki kriz birçok ülkeyi etkilemesine rağmen 2013 yılında Türkiye turizm gelirlerinde büyük artış olduğunu kaydeden Hacısalihoğlu şöyle konuştu: " 34 milyon turist ve  32 milyar dolar döviz girdisi sağlanmıştır. Şimdiki hedefimiz 2023 yılı için 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm geliridir. Bu hedef iddialı gelebilir. Ama ulaşacağımıza inanıyorum. Türkiye'nin turizm sektöründeki yükselişi önümüzdeki dönemde de artarak devam edecektir. Yeni yatırımların da hayata geçirilmesi için çalışmalar süratle devam ediyor. "dedi.

KARA SINIR KAPISINDAKİ ÖRNEK BAŞARI TURİZMİ ARTIRDI

Türkiye'nin turizm sektöründeki bu gücü ve deneyimi işbirlikleri ile çevresindeki komşu ülkelerle de paylaşmaya  adım atılmakta olduğunu belirten Hacısalihoğlu, bu yönde örnek bir projenin odamız tarafından Türkiye ile Gürcistan arasında geliştirildiğini anımsattı. Hacısalihoğu, " Bu proje, bir tur iki ülke projesidir ve yüksek bir başarıya ulaşmıştır. Türkiye'nin Trabzon ile Gürcistan'ın Batum şehirleri arasında uygulanmaktadır. Proje  ile iki ülke arasındaki turizm hareketi artırılmıştır. Odamızın girişimleri ile de modernize edilen Türkiye ve Gürcistan arasındaki kara bağlantısı sağlayan Sarp Sınır Kapısı'ndan 2013 yılında 6 milyon insan karşılıklı geçiş yaptı. "

Hacısalihoğlu, Kara sınır kapıları ile sağlanan bu işbirliği ve başarılı uygulamayı deniz yoluyla farklı  projelere ve işbirliğine yaygınlaştırma çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

KARADENİZ'DE DENİZ YOLUYLA TURİZM ARTIRILACAK

Forumda  Karadeniz'in  zengin işbirliği olanaklarına sahip olduğunu, özellikle turizmde güçlü potansiyeller bulunduğunu belirten Hacısalihoğlu, bu projenin Karadeniz'de kıyısı bulunan 4 ülkenin 4 liman şehri ile kurulduğunu anımsattı. Ve diğer liman şehirlerinin de katılmasını arzu ettiklerini duyurdu.

Karadeniz Cruise Platformu hakkında foruma katılanlara bilgi veren Hacısalihoğlu, şöyle konuştu: " Başkanlığını yaptığım odamız ve Trabzon, Karadeniz üzerinde komşu ülkeler ile de turizm ve ticareti geliştirmeye adım atmıştır. Bu kapsamda Karadeniz Cruise Platformunu kuruluşuna öncülük yapmıştır.

Burada bir konuya daha işaret etmek istiyorum.. Türkiye üç tarafı denizler ile çevrilidir. Cruise turizmi için öncelikli olarak  Akdeniz, Marmara ve Karadeniz.  Cruise turlarından Akdeniz bölgesi çok fazla pay almaktadır. Cruise gemilerinin Karadeniz'e de açılması ve bu bölgenin cruise turizminden pay alması için yürüttüğümüz projede büyük başarı sağladık. "dedi.

KARADENİZ CRUİSE PLATFORMU

Trabzon olarak, Karadeniz'i cruise turizmine açmak için bir kaç yıldan beri ABD'nin Miami kentinde düzenlenen dünyanın en büyük cruise fuarında bu bölgenin tanıtımını yaptıklarını kaydeden Hacısalihoğlu bu çalışmaların sonucunda; 2013 yılında  Karadeniz'e gelen, liman şehirlerimizde demirleyen, şehirlerimizi ziyaret eden cruise gemilerinde artışlar yaşandığını vurguladı.

"Bu artışı hep birlikte gördük. Bu olumlu sonuçların artması için önümüzdeki dönem için planlamalar ve projeler yaptık. Bunlarda biride Karadeniz Cruise Platformu'dur." diye konuşan Hacısalihoğlu sözlerini şöyle tamamladı:

"Karadeniz Cruise Platformu'nun iki temel hedefi var.  Bunlardan birincisi öncelikli olarak Karadeniz Bölgesini dünyaya tanıtmaktır. Bu vesileyle buraya diğer bölgelerden bu bölgeye gelen cruise gemi ve turist sayılarını artırmaktır.

İkinci hedef ise Karadeniz Bölgesinde liman şehirleri arasında, platform üyesi limanlar arasında  cruise turları düzenlemektir. Bölge ülkeleri arasında turizmi geliştirmektir.

Dünya'da hızla gelişen cruise turizmi yeni bölgeler ve rotalar arayışını sürdürmektedir. Bu kapsamda Karadeniz Bölgesi uluslararası cruise turları pazarında çok  özel bir konumdadır.

Karadeniz coğrafyası çok zengin kültür ve tarihi dokuya sahiptir. Birbirine yakın liman şehirlerinin  aynı zamanda güçlü turizm alanlarına sahip olması Cruise turizmi ve  turları için çok cazip imkanlar sunmaktadır.

Bu imkanları değerlendirmek için Karadeniz Cruise Platformu, Trabzon'un girişimi ile başarıyla kuruldu. Şu anda kurucu ve dönem başkanlığını yürütüyorum.

Başkanlığını yaptığım, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın girişimi ile Türkiye'den Trabzon, Gürcistan'dan Batum, Rusya Federasyonu'ndan Sochi, Ukrana'dan Yalta şehirlerinin liman ve  Ticaret ve Sanayi Odaları arasında imzalanan protokol Karadeniz'de Cruise turlarının geliştirilmesi kapsamında çalışmalarda bulunulacak. Taraflar arasında turizmin gelişmesinde işbirliğin, ortak tanıtımı ve benzeri hedefleri amaçlamaktadır."dedi.

FORUMU BM DÜNYA TÜRİZM ÖRGÜTÜ (UNWTO) TAKİP EDİYOR

Kırım Özerk Cumhuriyeti Sayfiye ve Turizm Bakanlığı Uluslararası İşbirliği ve İmaj Politikası İdaresi Başkanı Olga Matsulova, 23. Uluslararası Kırım Tedavi Yerleri Turizm 2014 Fuarı çerçevesinde gerçekleştirilecek 3. Uluslararası Karadeniz Forumu ile uluslararası işbirliği arayışlarını sürdürdüklerini belirtti.  3.Uluslararası Karadeniz Forumu’na BM Dünya Turizm Örgütü (UNWTO)Avrupa Bölgesel Programı Koordinatörlüğünden uzmanlarında takip ettiği belirtildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler