Karadeniz'de PKK'ya eş zamanlı operasyon

Karadeniz kırsalında, sözde 'lider kadro'ları etkisiz hale getirilen terör örgütü PKK'nın kış üslenmesine yönelik 4 ilde hava destekli eş zamanlı operasyon başlatıldı.

Karadeniz'de PKK'ya eş zamanlı operasyon

Karadeniz bölgesinde, PKK'nın kış üslenmesi planlarını bozmak amacıyla dört ilde eş zamanlı olarak hava destekli operasyonlar başlatıldı. Giresun Jandarma Bölge Komutanlığı'nın koordinasyonunda, Jandarma Özel Harekat (JÖH) ve komando birliklerinin katılımıyla Giresun, Ordu, Trabzon ve Gümüşhane kırsallarında gerçekleştirilen operasyonlarda, eksi 15 dereceye varan soğuklukta, karla kaplı zorlu arazi şartlarında timler terörist izi sürüyor.

Operasyonlar, bölgede daha önce etkisiz hale getirilen terör örgütü PKK'nın lider kadrolarının boşalttığı alanlarda yoğunlaştırıldı. Ayrıca, insansız hava araçları (İHA) ve dronelerin yanı sıra bomba arama ve iz takip köpeklerinin de kullanıldığı operasyonlarda, yayla evleri sıkı takibe alındı. Yayla sakinleri, iş makineleriyle açılan karla kaplı yolları kullanarak evlerini kontrol etmekte ve hırsızlık olup olmadığını denetlemektedir.

Tunceli üzerinden bölgeye sızan PKK'lı teröristlerin, 1998 yılından bu yana örgütün 'Karadeniz açılım grubu' olarak adlandırılan birimleri tarafından sık ormanlık alanlarda saklandıkları biliniyor. Özellikle 2015 yılında Giresun'un Kümbet Yaylası kırsalında yapılan istihbarat çalışmaları sonucu tespit edilen teröristler, yerel halkın da desteğiyle yapılan operasyonlar sonucu darbe aldı. Bölge halkının desteğini alamayan teröristler, son yıllarda artan operasyonlar nedeniyle Tunceli'ye geri dönmeye çalışsa da, Kandil'den izin çıkmayınca bölgede kalmaya devam etti.

Yoğun operasyonlar sonucu, bazı teröristler 2016 yılında Giresun ve Ordu kırsallarında çeşitli çatışmalar sonucu etkisiz hale getirildi. Özellikle 2016 yılında Ordu kırsalında öldürülen teröristlerden bazılarının 'gri kategori'de arananlar listesinde olduğu ve bu teröristlerin üzerinden çıkan fotoğraflarla PKK'nın 'Karadeniz açılım grubu'nun tamamının deşifre edildiği belirlendi.

Ankara'dan, jandarmanın en seçkin birlikleri olan Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) ve Jandarma Özel Operasyon Komutanlığı (JÖPER) ekipleri de bölgeye gönderildi. Operasyonlar, Kobra, ATAK ve Sikorsky helikopterlerin desteğiyle havadan ve karadan yoğun bir şekilde sürdürülüyor. Bu süreçte, PKK'lıların kullandığı sığınaklar tespit edilerek imha ediliyor ve bölgede kış üslenmesi yapmalarının önüne geçilmeye çalışılıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler