Karadeniz'de köprüler zamana direniyor

Yörede, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait çok sayıda kemer köprü, yüzyıllardır ulaşımda önemli görev üstleniyor -Rize Kültür ve Turizm Müdürü Hocaoğlu: ''Bir asrı aşkın süredir doğanın neden olduğu tüm olumsuzluklara rağmen ayakta kalmayı başaran köprüler,

Karadeniz'de köprüler zamana direniyor

Yörede, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait çok sayıda kemer köprü, yüzyıllardır ulaşımda önemli görev üstleniyor -Rize Kültür ve Turizm Müdürü Hocaoğlu: ''Bir asrı aşkın süredir doğanın neden olduğu tüm olumsuzluklara rağmen ayakta kalmayı başaran köprüler, geçmişte sivil mimarideki kaliteyi gözler önüne seriyor''

Doğu Karadeniz'nde, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait çok sayıda kemer köprü, yüzyıllardır ulaşımda önemli görev üstleniyor.

     Rize Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, yaptığı açıklamada, tarihi taş köprülerin Rize sivil mimarisinin önemli unsurlarından biri olduğunu söyledi.

     Rize'de en eskisi 1800'lü yıllarda yapılan 94 tarihi kemer köprü bulunduğunu belirten Hocaoğlu, ''Bir asrı aşkın süredir doğanın neden olduğu tüm olumsuzluklara rağmen ayakta kalmayı başaran köprüler, geçmişte sivil mimarideki kaliteyi gözler önüne seriyor'' dedi.

     Hocaoğlu, tescilli taş kemer köprülerden il merkezinde 6, Çamlıhemşin'de 15, Ardeşen'de 6, Fındıklı'da 1, Kalkandere'de 7, Çayeli'nde 3, İkizdere'de 7, Hemşin'de 1 ve Pazar'da 4 adet olduğunu ifade ederek, ''Çamlıhemşin ilçesinde Fırtına Deresi ve kolları üzerinde bulunan tarihi kemer köprüler, kültür varlığı olarak tescil edildi. Bu kemer köprüler, harçsız taş yapı şeklinde olup Bizans dönemi mimari özelliklerini taşımaktadır'' diye konuştu.

     Hocaoğlu, Ardeşen ilçesindeki Köprüköy (Timisvat), Çayeli'deki Kaptanpaşa Buzlupınar, Seslidere, Yamaç (Ehteni), Aşıklar Deresi üzerindeki Yanıkdağ köprülerinin, il genelindeki önemli köprüler arasında bulunduğunu kaydetti.

     

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler