Karadeniz'de ihracatçılar çözüm bekliyor

 Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Rusya nezdinde ihracatçıların sorunlarının acilen çözülmesi gerektiğini bildirdi.Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Karadeniz'de ihracatçıların sorunlarının arttığı

Karadeniz'de ihracatçılar çözüm bekliyor

 Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Rusya nezdinde ihracatçıların sorunlarının acilen çözülmesi gerektiğini bildirdi.

Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Karadeniz'de ihracatçıların sorunlarının arttığını belirtti.

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere kente gelecek Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya bölge ihracatçılarının sorunlarını ilettiklerini ifade eden Gürdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bakanımızı, sorunlarımızın çözümü noktasında yanımızda görmek istiyoruz. Rusya nezdinde ihracatçılarımızın sorunlarının acilen çözümü gerekmektedir. İhracatçılarımız işlerinin başında olamadıkları için her türlü faaliyetlerini taşeronlarla yürütmek zorunda kalıyorlar ve bu da ihracatta düşüşe neden oluyor. Büyük firmalarımızın yanında çalışanların da sınır dışı edilmesi ihracatçılarımızın elini kolunu bağlıyor. Konuya ilişkin Ekonomi Bakanlığı ve Rusya Konsolosluğu başta olmak üzere bir çok yere bilgilendirme yaptık. Bu sorun ihracatçılarımızın önündeki en büyük engel olarak duruyor."

Gürdoğan, kendilerinin müracaatları doğrultusunda açılan Basitleştirilmiş Gümrük Hattı'nın da işlerliği konusunda istenen verimin alınamadığını savunarak, şunları kaydetti:

"Açılan yeni hattın sadece İstanbul'da bir firmaya verilmesi tekelleşmeyi getirmiştir ve amacına uygun istenildiği gibi çalışmamaktadır. Bu konuyu Bakanımız Hayati Yazıcı'ya anlatıp gerekli başvuruyu yapmamıza rağmen herhangi bir sonuç alamadık. Rusya Federasyonu'na yönelik ihracata çok önemli katkı sağlayacak bu sistemin işlemeye başlaması ve işlemlerin de DKİB kanalıyla yürütülmesi ile ihracatçılarımıza çok daha etkin ve verimli hizmet sunulabilecektir."

Sarp Sınır Kapısı'ndaki yoğunluğa da değinen Gürdoğan, yolun genişletilmesi için yapılan istimlaklar konusunda yol alınamadığını belirtti.

Gürdoğan, açılmış olan Kazbegi-Lars Kapısı'nda geçiş belgesi sorununun da çözümlenemediğini ifade ederek, geçiş belgeleri olmadığı için istenilen sayıda aracın geçmesine müsaade edilmemesinin ihracatı olumsuz etkilediğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel