Karadeniz'de göç başladı!

Karadeniz'de havaların ısınması ile yaylalara göç başladı.Sürüleri ile yaz aylarını Trabzon, Gümüşhane ve Giresun sınırları içerisinde bulunan yaylada geçirecek yaylacılar, havaların soğuması ile yeniden köylerine, ilçelerine geri dönecek.Görele'den 100 k

Karadeniz'de göç başladı!

Karadeniz'de havaların ısınması ile yaylalara göç başladı.

Sürüleri ile yaz aylarını Trabzon, Gümüşhane ve Giresun sınırları içerisinde bulunan yaylada geçirecek yaylacılar, havaların soğuması ile yeniden köylerine, ilçelerine geri dönecek.

Görele'den 100 küçükbaş hayvanıyla Gümüşhane’nin Kazıkbeli Yaylası'na gitmek için yola çıkan Ergin Demir, her yıl havaların ısınmasıyla birlikte sürüsünü yaylaya çıkardığını söyledi.

Yolculuğu yaya olarak yaptıklarını anlatan Demir, "Bölgemizin iç ve yüksek kesimlerinde çok ağır bir kış geçirdik. Havaların ısınmasıyla rahat bir nefes aldık. Şimdi mera alanları fazla olan yaylalara göç ediyoruz. Eşyalarımızı kamyonetle gönderdik biz ise sürüyü yaylaya çıkaracağız. Birkaç gün bir yerlerde konaklayarak yaylamıza ulaşabiliyoruz. Yazın gelmesiyle yaylada hayvanlarımızı özgürce otlatıyoruz" dedi.

Yaz boyunca hayvanlardan elde ettikleri yağ, peynir, süt, yoğurt gibi ürünleri pazarda satarak gelir elde ettiklerini ifade eden Demir, "Bunların yanı sıra hayvanlarımız için de ot biçip kurutuyoruz. Kış mevsiminde hem bize hem de hayvanlarımıza yetecek şekilde ihtiyacımızı giderecek ürünler hazırlıyoruz. Genellikle her yılın nisan ve mayıs aylarında yaylaya gidilir, havanın durumuna göre de eylül veya ekim aylarında geri dönülür."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel