Karadeniz'de büyük pazarlık

Türkiye ile Rusya arasında Karadeniz’deki enerji projeleriyle ilgili pazarlık kızıştı. 35 milyar Euro’luk 3 proje için pazarlığa oturan iki taraf, kendi şartlarını öne sürüyor. Ancak şartlar bir bir geri çevriliyor.Akdeniz'in ardından Karadeniz’de de sula

Karadeniz'de büyük pazarlık

Türkiye ile Rusya arasında Karadeniz’deki enerji projeleriyle ilgili pazarlık kızıştı. 35 milyar Euro’luk 3 proje için pazarlığa oturan iki taraf, kendi şartlarını öne sürüyor. Ancak şartlar bir bir geri çevriliyor.

Akdeniz'in ardından Karadeniz’de de sular ısındı. Türkiye ile Rusya arasında, Karadeniz’de yaklaşık 35 milyar Euro’luk enerji pazarlığı başladı. Üç dev enerji projesinin kaderini, Türkiye ile Rusya arasındaki enerji pazarlığı belirleyecek. Rusya’nın geçen hafta yaptığı, Hazar Bölgesi petrolünün, Akdeniz’e taşınmasını öngören Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı’na destek verilmeyeceğine ilişkin açıklamasının perde arkası aydınlandı.

Buna göre, Rusya’nın Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı’na destek verilmesi karşılığında, Nabucco’ya alternatif olarak hazırlanan Güney Akım Projesi’ne ‘vize istediği’ ortaya çıktı. Türkiye geçmiş dönemde, Rusya’ya projenin fizibilite çalışmalarını yapması için izin vermişti. Rusya şimdi de projeye başlamak için inşaat izni istiyor. Bu izin verilirse, Nabucco Projesi’nin hayata geçme şansı kalmayacak. Türkiye, Avrupa için büyük önem taşıyan Nabucco Projesi’ni baltalayacağı gerekçesiyle, Güney Akım Projesi için istenen izinleri şimdilik askıya aldı.

Türkiye, öncelikle Nabucco Projesi’nin hayata geçirilmesini ve gaz anlaşmalarının yapılması istiyor. Rusya ise bu plana sıcak bakmıyor. Karadeniz’in altından Avrupa’ya gaz taşınmasını öngören Güney Akım Projesi’nin öncelikli olarak hayata geçirilmesini talep ediyor. Karadeniz’de pazarlık masasında bulunan üç projenin yaklaşık maliyeti 35 milyar Euro’yu buluyor.

Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Hazar Bölgesi petrolünün Akdeniz’e taşınmasını, Nabucco Projesi de aynı bölgenin gazının transit olarak Avrupa’ya taşınmasını öngörüyor. Rusya’nın geliştirdiği Güney Akım Projesi ise Hazar Bölgesi gazının Karadeniz’den Avrupa’ya taşınmasını sağlayacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel