Karadeniz'de Amerikan Kelebeği

Aylardır yağmur yüzü görmeyen Karadeniz'de meyve ağaçları "Amerikan beyaz kelebeği" istilasına uğradı. Ordu'nun Perşembe, Fatsa ve Ünye ilçelerinde sahil şeridinde bulunan köylerde yüzlerce meyve ağacı 'Amerikan beyaz kelebeği' istilası sebebiyle kurumaya

Karadeniz'de Amerikan Kelebeği

Aylardır yağmur yüzü görmeyen Karadeniz'de meyve ağaçları "Amerikan beyaz kelebeği" istilasına uğradı. Ordu'nun Perşembe, Fatsa ve Ünye ilçelerinde sahil şeridinde bulunan köylerde yüzlerce meyve ağacı 'Amerikan beyaz kelebeği' istilası sebebiyle kurumaya başladı.

Küresel ısınma sebebiyle aylardır yağmur yağmayınca meyve ağaçlarının en büyük düşmanı olan Amerikan beyaz kelebeği, Karadeniz sahillerini istila etti. Yaklaşık 2 ay önce ağaçlarda aşırı derecede görünmeye başlayan, yöredeki evlere de taşan Amerikan beyaz kelebeği haşereleri, dut, ıhlamur, akçaağaç, elma, kiraz ve benzeri yüzlerce meyve ağacını kuruttu.

Amerikan beyaz kelebeği haşereleri, istila ettikleri yemyeşil ağacı bir süre sonra adeta kurumuş vaziyette terk ediyor. Yılda 3 kez döl veren Amerikan beyaz kelebeği haşereleri, tırtıl vaziyetinden çıkıp kelebek olduktan sonra 4-15 gün arasında yaşıyor. Ancak bunların geride bıraktıkları ve en sert rüzgarlarda dahi yere düşmeyen yumurtaların sürekli yavrulama yapması olayın boyutunu büyütüyor.

Evlerin dış duvarlarını da istila eden ve yöre sakinlerine korkulu saatler yaşatan haşereler karşısında köylüler çaresiz kaldı. Ordu Tarım İl Müdürlüğü de köylüleri kendi kaderiyle baş başa bıraktı. Afeti Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri'ne bildirdiklerini ancak sadece nasihat aldıklarını belirten köylüler, ilaçlama yapacak teknolojiye sahip olmadıklarını belirtti. Perşembe'nin Okçulu köyünden Kahraman Ergen (60), Tarım İl Müdürlüğü'nden kendilerine 'ilaçlamanızı kendiniz yapacaksınız' denildiğini
belirterek, "Bir üreticinin onlarca ağacı var. Bunların hepsine ilaçlama yapmak mümkün değil. Bizim ekonomik durumumuz buna yetmez. Ayrıca büyük ağaçlara ilaçlama yapma teknolojimiz yok. Bu olayı ancak devlet-vatandaş işbirliğiyle çözebiliriz" dedi.

Aynı köyden Rüştü Şahin ise (74), "Ben 74 yaşındayım. Bu yaşıma kadar köyü
mden çıkmadım. Ama bu yaşıma kadar da böyle bir felaket görmedim. Tarım Müdürlüğü ilaçlamayı bizim yapmamızı istiyor. Fındık ağaçlarını ilaçlayabiliyoruz ama bu büyük ağaçları ve zirvesini nasıl ilaçlayacağız. Buna uygun teknolojimiz yok. Devletin bize yardımcı olması lazım" diye konuştu.

"AMERİKAN BEYAZ KELEBEĞİ NEDİR?"

Kışı muhtelif yerlerde pupa halinde geçirirler. Kelebek çıkışı Mayıs'ın ilk haftası ile 3. haftası arasıdır. İkinci döl kelebek çıkışı Temmuz ayının 3. haftasına rastlar. Kelebeklerin yaşam süreleri 4-15 gündür. Yumurtalarını yapraklara yapışkan bir madde ile bırakırlar.

En şiddetli rüzgarlarda yumurtaları tahrip olmaz. Yılda 2-3 döl verirler. Yaprak içlerini yiyerek zarar yaparlar. Fazla zarar gören yapraklarda sadece yaprak ana damarı kalır. Bu zararından başka olgunlaşmaya başlayan körpe meyveleri de
yiyerek mahsulün azalmasına veya tamamen yok olmasına sebep olurlar.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel