Karadeniz zekası, çöpten ısı enerjisi üretti

Ordulu Metin Arslan, makine imalatı fabrikasında kurduğu sistem sayesinde kaynağından ayrıştırılmış çöplerden ısı enerjisi üretti.Makine mühendisi Arslan tarafından Karapınar Mahallesi Organize Sanayi Bölgesi'ndeki imalat fabrikasına kurulan sistem aracıl

Karadeniz zekası, çöpten ısı enerjisi üretti

Ordulu Metin Arslan, makine imalatı fabrikasında kurduğu sistem sayesinde kaynağından ayrıştırılmış çöplerden ısı enerjisi üretti.

Makine mühendisi Arslan tarafından Karapınar Mahallesi Organize Sanayi Bölgesi'ndeki imalat fabrikasına kurulan sistem aracılığıyla, tonlarca çöp gazlaştırma yöntemiyle ısı enerjisine dönüştürülüyor.

Arslan, yaptığı açıklamada, çöpten ısı enerjisi üretildiğini belirterek, yaptıkları onlarca denemenin sonucunda ısı enerjisini ortaya çıkardıklarını söyledi.

Sistemin oldukça basit çalıştığını anlatan Arslan, "Belediyelerden gelen çöpleri taşıma yöntemiyle sistem üzerine kurulan reaktörün içerisine döküyoruz. Daha sonra reaktörün içerisinde biriken bu çöpün 800 derece ısıda gazlaştırılmasını sağlıyoruz. Buradan çıkan gazı da borular yardımıyla başka kazana aktararak yakma suretiyle ısıyı elde etmiş olduk" dedi.

Çöplerin yerel yönetimlerin ciddi problemlerinin başında geldiğini vurgulayan Arslan, şöyle devam etti:

"Bazı belediyelerimizin vahşi depoladıkları çöpler çevre kirliliğine sebep olmakta. Biz de bu çöpleri tamamen ortadan kaldıralım düşüncesiyle bir sistem geliştirdik. Çöpü ısı ya da elektrik enerjisine çevirecek makine kuralım istedik. Bunun birinci adımı olan çöpü gazlaştırma yöntemiyle bertaraf edip, elde ettiğimiz gazla da bir ısı enerjisi ürettik. Bunun devamında bu ısı enerjisini bir buhar kazanına bağlayıp ısıtma sorunumuzu rahatlıkla aşabiliriz. Bunun için de çalışmalarımız sürecek. İlk adımımız başarıyla sonuçlandı. Kurduğumuz tesis pilot tesis konumunda. Bu tesiste çöpün tamamen bertaraf edildiğini ve çevreye bir zararı olmadan ısı enerjisi üretiminin mümkün olduğunu gösterdik. Bunu gerçekleştirdik ve başardık. Çok mutluyuz."

- "Sistem sayesinde çöpün tamamının kaybolmasını da sağladık"

Sistemin daha büyüğünün kurularak istenilen ortamların ısıtılabileceğini ifade eden Arslan, şunları kaydetti:

"İlerleyen dönem içerisinde yerel yönetimlerimizin talep etmeleri durumunda bu sistemin daha büyüğünü kurup istenilen yerlerin ısınmasını sağlamaya çalışacağız. Bu konuda kendimize güveniyoruz. Rahatlıkla bunu yapabilecek güçteyiz. Kurduğumuz sistemin işleyişini gören yetkililer de gayet olumlu buldu. Beğenenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Çevreye bir zararımız yok. Gelen çöpü kapalı kazan reaktörün içerisinde gazlaştırıp daha sonra bunu yakmayı başardık. Sonuç itibarıyla çöpten ısı enerjisini üretmeyi başardık. Bu sayede çöplerin tamamen yok olmasını sağlayacağız. Bir nevi vahşi depolamanın önüne geçmiş olacağız. Bu sistem sayesinde çöpün tamamının kaybolmasını da sağladık."

Arslan, yaklaşık 100 kilogram çöpten 2-3 kilogram oranında kül çıktığını, bunun da asfalt altlarında ya da stabilize yollarda dolgu malzemesi olarak kullanılabileceğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel