Karadeniz umduğunu bulamadı

Av sezonunun başlamasından bu yana 5 ay geçmesine karşın özellikle Doğu Karadeniz'de balıkçıların bekledikleri oranda avlanma yapamadıkları, bazı balıkçıların teknelerini limana çektiği belirtildi. Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahm

Karadeniz umduğunu bulamadı

Av sezonunun başlamasından bu yana 5 ay geçmesine karşın özellikle Doğu Karadeniz'de balıkçıların bekledikleri oranda avlanma yapamadıkları, bazı balıkçıların teknelerini limana çektiği belirtildi.

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Eylül 2010'da başlayan yeni av sezonunun üzerinden 5 ay geçtiğini ancak balıkçının arzulanan avlanmayı yapamadığını savundu.

Balıkçının, sezonun 1.5 aylık döneminde yüzünü güldürecek avlanma yapabildiğini dile getiren Mutlu, ''O dönemde hamsi bölgemiz sınırları içerisindeydi ve istenilen seviyede av yapıldı. Ancak sezon henüz bitmemesine karşın bu 1.5 aylık dönemden sonra hamsi avı gerilemeye başladı'' dedi.

Türk karasularını terk eden hamisinin, Gürcistan kıyılarına gittiğini anlatan Mutlu şöyle devam etti:

''Bölgemizden 20'ye yakın tekne bir dönem Gürcistan karasularında hamsi avladı. Ancak geçmiş yılların aksine orada da hamsi avcılığı kısa sürdü. Geçen yıl ülke genelinde 300 bin ton civarında hamsi avlanırken, bu yıl ise bu rakamın 200 bin tonlar seviyesinde olduğunu tahmin ediyoruz. Yani sadece bizim bölgede değil, ülke genelinde balık avında ciddi düşüş yaşandığı ortada.''

Mutlu, balık avının istenilen seviyede olmamasının nedenleri arasında mevsim şartlarının sayılabileceğini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Küresel ısınmayla birlikte balıkçılıktaki av dengesi de bozuldu. Ayrıca özellikle hamsi sezonuna erken başladığımızı düşünüyorum. 15 Eylül yerine, 15 Ekimde hamsi avına başlamamız durumunda, hamsinin bizim havuzlarımızda daha uzun süreli kalacağını tahmin ediyoruz. Teknolojik gelişmeler de balıkların göç yollarını olumsuz yönde etkiliyor. Bu da avlanma dengesinin bozulmasına neden oluyor.''

Sezonun kısır geçmesi nedeniyle bazı balıkçıların teknelerini limanlara çektiğini ve işçilerine izin verdiğini belirten Mutlu, bu durumun geldikleri noktaya çok güzel bir örnek olduğunu kaydetti.

Ahmet Mutlu, olumsuzluklara rağmen son bir hafta içerisinde havaların soğumasıyla birlikte yeniden ümitlendiklerini, bu ümidi av sezonunun biteceği Nisan ayı ortalarına kadar sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler