Karadeniz mutfağında ilk sırada

Mısır unu, tereyağı ve yöresel peynirle yapılan kuymak, Karadeniz'de sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında ilk sırayı alıyor.Bölge illerinde mıhlama ismiyle de bilinen kuymak, yapılışının kolaylığı ve meşhur lezzeti nedeniyle son yıllarda adından sık

Karadeniz mutfağında ilk sırada

Mısır unu, tereyağı ve yöresel peynirle yapılan kuymak, Karadeniz'de sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında ilk sırayı alıyor.

Bölge illerinde mıhlama ismiyle de bilinen kuymak, yapılışının kolaylığı ve meşhur lezzeti nedeniyle son yıllarda adından sıkça söz ettirmeye başlarken, kente gelen yerli ve yabancı turistlere yöresel yiyecekler arasında ilk olarak sunulması tanıtımının yapılmasında büyük rol oynuyor.

Kentte bulunan çoğu restoranın menüsünde yer alan kuymak, genellikle kahvaltı sofralarında sunulurken 10 dakikalık kısa gibi görünen pişirme süresi yöresel ürünler kullanılmaması halinde istenilen tadın alınamamasını sağlıyor.

Akçaabat ilçesinde 4 yıldır restoran işletmeciliği yapan Gül İshak, özellikle kuymak yemeye gelen çok sayıda müşterilerinin olduğunu belirterek, "Kuymağa insanların ilgisinin nedeni peynir, mısır unu ve tereyağının yöresel olması. Zira başka bir peynirle ya da yağ ile yapılsa aradıkları tadı kesinlikle bulamazlar. Özellikle kahvaltılarda çok tercih ediliyor. Bunun yanı sıra doyurucu olması ve muhteşem tadı insanlarda güzel bir tat bırakıyor" dedi.

KISA SÜREDE TÜKETİLMESİ GEREKİYOR

İshak, kuymak yapımında gereken malzemelerin bakır tava, telli peynir, mısır unu ve tereyağı olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"İki kişilik kuymak için öncelikle 2 kaşık tereyağını tavamıza koyarak yakmadan erimesini ve hafif köpürmesini bekliyoruz. Daha sonra yaklaşık 3 kaşık mısır ununu tereyağına ekleyip kavrulmasını sağlıyoruz. Mısır unu tereyağı ile kavrulurken yaklaşık 2 bardak suyu ve tuzu ekledikten sonra da orta ateşte kaynamasını bekliyoruz. Tereyağının kavrulan mısır ununun üzerine çıktığını gördüğümüzde telli peyniri de ekleyerek hafifçe karıştırıp sünmesini sağlıyoruz."

Kuymağın yapıldıktan kısa süre sonra tüketilmesi gerektiğini vurgulayan ishak, "Fazla bekletilen kuymak beklenen tadı vermez. Ocaktan alındıktan hemen sonra piştiği bakır tavayla servis edilip isteğe göre çay ya da ayran ile tüketilmeli" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel