Karadeniz için düğmeye basıldı

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü, üyeleri arasında yüksek kapasiteye sahip bir otoyol inşası ve bu otoyolun Avrupa’ya bağlanması için düğmeye bastı. 7 bin kilometrelik otoyolun bir bölümü İstanbul, Samsun, Trabzon, Edirne’den geçecek. Örgüt üyesi Azerb

Karadeniz için düğmeye basıldı

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü, üyeleri arasında yüksek kapasiteye sahip bir otoyol inşası ve bu otoyolun Avrupa’ya bağlanması için düğmeye bastı. 7 bin kilometrelik otoyolun bir bölümü İstanbul, Samsun, Trabzon, Edirne’den geçecek. Örgüt üyesi Azerbaycan ise tarihi otoyol projesine Ermenistan nedeniyle şartlı imza koydu. Azerbaycan, otoyolun kendi topraklarından geçen güzergâhlar ve ulaştırma açısından, Ermenistan topraklarının başlangıç, varış veya transit konumda olması durumunda mutabakattan imzasını çekecek.

HIZ VE GÜVENLİK ÖZELLİĞİ YÜKSEK

Türkiye, Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Yunanistan, Moldova, Romanya, Rusya, Sırbistan, Ukrayna tarafından imzalanan mutabakat zaptı, karayoluyla uluslararası mal ve yolcu taşımacılığını teşvik etmek, AB, Karadeniz ve Asya ülkeleri arasında bağ kurmak ve TransAvrupa, Pan-Avrupa ve AvrupaAsya Ulaştırma Şebekeleri ile yeterli karayolu bağlantılarına sahip olmayı sağlamak için gerçekleştiriliyor. KEİ üyeleri arasında imzalanan mutabakat zaptına göre, Karadeniz Çevre Otoyolu yüksek kapasiteye sahip olacak. 7 bin kilometre uzunluğunda olacak otoyol, güvenlik, hız ve rahatlık sağlayarak günümüz trafiği için yeterli kalitede hizmet sunacak.

Otoyolun geçmesi beklenen güzergâh ise şöyle olacak: “İstanbul, Samsun, Trabzon, Batum ve Poti (Gürcistan), Erivan (Ermenistan), Bakü (Azerbaycan), Novorosisk, Rostov-on-Don ve Taganrok (Rusya), Mariupol, Melitopol ve Odessa (Ukrayna), Kişinev (Moldova), Bükreş ve Köstence (Romanya), Haskovo ve Sofya (Bulgaristan), Niş ve Belgrad (Sırbistan), Tiran (Arnavutluk), Edirne, Komotini ve Dedeağaç (Yunanistan), İstanbul.

GEREKİRSE DÜNYA BANKASI’NA BAŞVURULACAK

Otoyolun finansmanı ulusal fonlar ve bütçelerin yanı sıra özel sektörden elde edilecek çeşitli sermaye kaynaklarından da sağlanacak. Gerektiğinde AB fonları, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Dünya Bankası’na da başvurulacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler