Karadeniz havzası turizmde atağa kalktı

Kruvaziyer turizminden Karadeniz havzasının da pay alması için Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Gürcistan işbirliğinde çalışmalar başlatıldı.Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, bir süre önce, Trabzon Ticaret ve Sanayi Oda

Karadeniz havzası turizmde atağa kalktı

Kruvaziyer turizminden Karadeniz havzasının da pay alması için Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Gürcistan işbirliğinde çalışmalar başlatıldı.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, bir süre önce, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TTSO) girişimi ile Türkiye, Gürcistan, Rusya Federasyonu ve Ukrayna'nın Karadeniz'deki liman şehirleri arasındaki turizmin geliştirilmesi ve yörenin turizmde atağa kalkarak özellikle kruvaziyer turizminden gerekli payı alması amacıyla Karadeniz Kruvaziyer Platformu'nun kurulduğunu anımsattı.

Platformun taraflar arasında turizmin gelişmesinde işbirliğini, ortak tanıtımı ve benzeri hedefleri amaçladığını söyleyen Kaldırım, Türkiye'den Trabzon, Gürcistan'dan Batum, Rusya Federasyonu'ndan Sochi, Ukrana'dan Yalta şehirlerinin liman ile ticaret ve sanayi odaları arasında imzalanan protokol kapsamında Karadeniz'de Cruise turlarının geliştirilmesi için çalışmalarda bulunulacağını ifade etti.

Kaldırım, platformun Karadeniz’in doğusunda gerçekleştirilecek kruvaziyer turizmi faaliyetleri kapsamında tanıtımın yanı sıra pazarlama, ücretlendirme ve rekabet stratejilerini belirlemek adına da tarafların ortak hareket etme konunalarında işbirliğini hedeflediğini de belirterek, "Karadeniz Kruvaziyer Platformu’nun yönetimi, Trabzon, Yalta, Odesa, Batum ve Soçi illerinin ticaret ve sanayi odalarında olacak. Platform başkanlığı kuruluştan itibaren ilk ay için Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda olacak" dedi.

Kruvaziyer turizminin Karadeniz Havzası için yeni bir olgu olduğuna işaret eden Kaldırım,  "Karadeniz havzası kruvaziyer turizmi alanında yeni olmasına rağmen gelecek vaat ediyor. Karadeniz havzası, kruvaziyer turizminde ön plana çıkacak çok önemli bir destinasyon ve cazibe merkezi olmaya aday. Dünyada 1950'lerde başlayan kruvaziyer turizmi günümüzde çok önemli potansiyele ulaştı ve sektör her yıl yüzde 10 büyüme sağlıyor. Geçen yılın verilerine göre 16 milyon turistin kruvaziyer turizmini tercih ettiğini ve sektörün yaklaşık 35 milyar dolarlık piyasa değerine ulaştığını görüyoruz" diye konuştu.

DOKA Genel Sekreteri Kaldırım, Trabzon'a 14 yıl önce sadece iki kruvaziyer gemisinin geldiğini, artık bu sayının yılda 27'e ulaştığını, sayının 40'lara 50'lere ulaşmasını istediklerini vurgulayarak, "Trabzon'a gelen kruvaziyer gemi sayısının artması Karadeniz havzasının kruvaziyer turizmi açısından ne kadar büyük potansiyel taşıdığını ve ileride ne kadar gelişebileceğinin de göstergesidir. Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler arasında kruvaziyer turizmi açısından yapılan işbirliği, Karadeniz havzasının bu turizmden yeterli payı alması için tarihi bir adımdır" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel