Kanuni Trabzon'da anıldı

Trabzon'da dünyaya gelen ve çocukluk yıllarını burada geçiren Kanuni Sultan Süleyman, doğumunun 518. yıldönümünde çeşitli etkinliklerle anıldı.Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfı'nın, Kanuni'nin doğumunun 518. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenled

Kanuni Trabzon'da anıldı

Trabzon'da dünyaya gelen ve çocukluk yıllarını burada geçiren Kanuni Sultan Süleyman, doğumunun 518. yıldönümünde çeşitli etkinliklerle anıldı.

Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfı'nın, Kanuni'nin doğumunun 518. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlediği program, Atatürk Alanı'ndan Ortahisar Mahallesi'ndeki Kanuni Evi önüne kadar süren 'Kanuni Yürüyüşü' ile başladı.

Trabzon Belediyesi Mehter Takımı eşliğindeki yürüyüşe Vali Recep Kızılcık, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, İl Emniyet Müdürü Ertan Yavaş'ın da aralarında bulunduğu kamu ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile öğrenciler katıldı. Yürüyüşte temsili Kanuni Sultan Süleyman da atıyla yer aldı. Yürüyüş boyunca vatandaşlar temsili Kanuni'ye büyük ilgi gösterdi.

Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ali Baki, Ortahisar'daki Kanuni Evi önündeki yaptığı konuşmada, tarih iyi anlanarak anlatılamadığı için Kanunu Sultan Süleyman'ın Topkapı Surları arasına sıkıştırılıp kaldığını belirtti.

Kanuni'nin muhteşem bir devlet adamı olmanın yanında iyi bir şair, büyük bir hukukçu ve bir gönül insanı olduğuna vurgu yapan Baki, "O, ilk eğitimini burada aldı.

Şiir yazabilecek kadar da 4 dil öğrendi. Günümüzdeki en önemli sorunumuz eğitim. Bu sorunu çözdüğümüz taktirde bu topraklardan yeni Kanuniler, Yavuzlar, Fatihler çıkacaktır." dedi.

Kanuni'nin ömrü seferlerde geçen bir kanun adamı olduğunun altını çizen Dr. Baki, "Onun hayat kronolojisini yapacak olsak en atta muharebeleri, sonra abideleri ve en üstte de ilmi ve hukuki müesseseleri gelir.

 Fakat aradan geçen 500 yıla rağmen biz hala Kanuni'yi tam olarak anlayamadık ve anlatamadık. Tarihi iyi anlamadığımız ve anlatamadığımız için de Kanuni'yi Topkapı Surları arasına sıkıştırdık ve oradan çıkartmıyoruz." ifadelerini kullandı.

Ortahisar'daki Kanuni Evi'nin müzeye dönüştürülmesi için çalışma başlattıklarının bilgisini veren Baki, Topkapı'daki eserlerin minyatürlerinin yapılarak burada sergilenmesinin turizm açısından da önemli bir adım olacağını sözlerine ekledi.

Bu arada, Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfı Başkanı Ali Baki, konuşmasına başlarken telsiz mikrofonun azizliğine uğradı.

Baki, sözlerine başlayacakken bir radyo frekansının mikrofon frekansına karışmasından dolayı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın radyodaki konuşması duyuldu. Arızanın giderilmesi üzerine konuşmasına başlayan Baki, "Sayın Başbakanımız da törenimize katıldı." diye espri yaptı.

Konuşmaların ardından hafta nedeniyle yapılan yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi. Tören, geleneksel pilav ikramıyla son buldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler