Kaçak avcılara göz açtırılmıyor!

Doğa Korumu ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü kaçak avcılara göz açtırmıyor. Kaçak avlanan ve kurallara uymayan 40 kişiye 45 bin TL’lik tazminat ve idari para cezası uygulandı.Doğa Korumu ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, bu yıl bölgeler

Kaçak avcılara göz açtırılmıyor!

Doğa Korumu ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü kaçak avcılara göz açtırmıyor. Kaçak avlanan ve kurallara uymayan 40 kişiye 45 bin TL’lik tazminat ve idari para cezası uygulandı.

Doğa Korumu ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, bu yıl bölgelerinde avcılık sezonunun bütün Türkiye ile birlikte 16 Ağustos’ta başladığını hatırlattı. Bulut “Bölgemiz için önemli bir avcılık olan atmaca yakalama sezonu ise 30 Ağustos’ta başladı. Avcılık tarihinin başlangıcına her yıl Merkez Av Komisyonu Kararı toplantısıyla belli oluyor. Bölgemizde özellikle 2014 yılı kaçak avcılıkla mücadele yılı olarak ilan edilmesinin sebebiyle 5 şehrimizde 24 saat esaslı av koruma ve kontrol faaliyetleri devam ediyor.

20140922aw198429_01.jpgAv koruma kontrol faaliyetlerinin daha etkin yapılabilmesi için bu yıl bölgemize bağlı illerde İŞKUR toplum yararına çalışma projesi kapsamında, derelerde ve avlaklarda milli parklarda çalıştırılmak üzere personeller aldık.

Trabzon ilinde 30, Gümüşhane’de 25, Rize’de 80 yine Artvin’de 100 kişi civarında personelimiz çalışmaya başladı. İnşallah Giresun’da da planlamamızı yaptık orada da personel çalıştıracağız. Ayrıca av koruma ve kontrol envanter izleme ve çalışmaları içinde bölgemize bağlı illerde hizmet alımı yoluyla av ve yaban hayatı teknikeri hizmet alım işini gerçekleştirdik.

Toplam 30 personeli yıl sonuna kadar bu şekilde hem istihdam ediyoruz, hem de onları bizim taşradaki arazide gözümüz kulağımız olarak görevlendiriyoruz. Bu personeller aynı zamanda arazide bizim adımıza av koruma kontrol faaliyetlerine katıldığı gibi bölgemizin yaban hayatı envanterini de yapılmasında da faydalanıyoruz” diye konuştu.

KAÇAK AVCILARLA MÜCADELE SÜRECEK

Bölgede kanunlar çerçevesinde kaçak avlanma ile mücadele ettiklerini de söyleyen Bulut “Bugüne kadar 4 bin 915 sayılı kanun ve bin 380 sayılı su ürünleri kanununa muhalefetten 40 kişiye 45 bin TL’lik tazminat ve idari para cezası uygulandı. Bunların kaçak avda kullandığı çeşitli av malzemelerine aynı zamanda el konuldu.

Bölgemizdeki genellikle kaçak av; keklik, bıldırcın, tavşan, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi avları, belgesiz atmaca yakalama, sahil bölgesinde kaçak teyplerle bıldırcın avı yapılıyor. Göç mevsimi başladı, maalesef bazen katliam boyutuna varacak kadar bilinçsiz avcılık yapılıyor, bunlara avcı demeyeceğim. Bilinçsiz kişiler tarafından maalesef bu yaban hayvanları avlanıyor. Biz Av Koruma ve Kontrol faaliyetlerinin aynı zamanda arkadaşlar yasal avcılarımızla birlikte yürütüyoruz, derneklerimizle birlikte yürütüyoruz, sivil topum örgütleriyle birlikte yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

BİR KAÇAK ATMACA AVLAMANIN CEZASI 7 BİN 500 TL

Kaçak avcılıkta uygulanan cezaların miktarının önemli derecede çok olduğunu da vurgulayan Bulut, “Belgesiz avcılara uygulanan cezalar, kaçak avcıları zor durumda bırakacak kadar yüksek. Bölgemiz için önemli olan atmaca avcılığında belgesiz kaçak avlanmanın cezası yaklaşık 7 bin 500 TL’dir. Tazminat cezası ve aynı zamanda idari yaptırımda uygulanıyor. Yine kaçak bir yaban keçisi vurulduğu zaman buna da 15 bin TL’lik sadece tazminat cezası uygulaması yapılıyor. Örneğin iki atmaca yakalayan kaçak avcı 15 bin TL gibi bir cezayı ödemek zorunda kalacak” diye uyardı.

2 BİN 536 ADET AVLANMA İZİN KARTI SATIŞI YAPILDI

Bölgede avcı sayısının beş bin civarında olduğunu belirten Bulut “Müdürlüğümüze bağlı beş ilde 5 bin 89 adet kayıtlı avcımız var. Bunlardan 4 bin 673 adedi aktif olarak avcılık sertifikalarını yenilemeye devam ediyorlar. Bu güne kadar 2014-2015 av dönemi için 2 bin 536 adet avlanma izin kartı satışı yapıldı. 221 bin TL civarında da gelir elde edildi. Burada maksat gelir elde etmekten ziyade; avcılığı kontrollü bir şekilde yapılmasını sağlamak. Yani doğada bizimle birlikte yaşayan yaban hayvanlarını ancak optimum düzeyde yaşamasını sağlamak için fazla olanlarını almak, az olanlarını da korumak için avcılık faaliyetleri düzenliyoruz” ifadelerini kullandı.

AV TURİZMİ İÇİN BÖLGEYE GELİYORLAR

Karadeniz Bölgesi'ne diğer illerden az sayıda avcının gelerek avlandığına da değinen Bölge Müdürü Bulut, “Diğer bölgelerden genellikle av turizmi kapsamında bölgemize gelenler var. Bu ziyaretçilerimiz arasında hem yerli hem yabancılar bulunuyor. Daha çok çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban keçisi, karaca veya mücadele kapsamında kota vermiş olduğumuz ayı avı için bölgemize geliyorlar. Özellikle İstanbul’dan, Ankara’dan, büyük şehirlerden meraklıları ziyarette bulunuyorlar. Misafir avcılar hem bölgemizde av yapılan köye ve o bölgenin insanına destek oluyor. Eğer bir ayıyı bir bölgede avladıysalar veya bir yaban keçisini bir bölgede avladıysalar, av turizmi kapsamında gelirlerinin yüzde 60 kadarını o bölgenin insanına aktarmak zorundalar” dedi.

AVCI SAYISI ARTIYOR

Doğa Korumu ve Milli Parklar 12.Bölge Müdürlüğü olarak 5 şehirde 25 avcı eğitim kursu düzenlediklerini de söyleyen Bulut, “Bu eğitimlerde 658 kişiye avcılık sertifikası verildi. Bölgemizde ki avcı sayısına 658 kişi daha eklenmiş oldu. Biz avcıların sayısını her ne kadar arttırmış gibi gözük sekte biz kendimizi doğadaki gözümüzü, kulağımızı ve bizimle beraber işbirliği içerisinde çalışan doğa dostlarını arttırmış oluyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel