İstinaf mahkemesi ne demek?

Haber61.Net / Bilgilendirme Haberi -Trabzon'un Gülbahar Hatun Mahallesinde bulunan eski Trabzon Adliyesi tadilat nedeni ile bir kısmı yıkılıyor. Yeni adliye ise; Yomra İlçesi Kaşüstü mevkiinde hizmet veriyor. Trabzon'da yaşayan vatandaşlar yeni adliyenin

İstinaf mahkemesi ne demek?

Haber61.Net / Bilgilendirme Haberi -Trabzon'un Gülbahar Hatun Mahallesinde bulunan eski Trabzon Adliyesi tadilat nedeni ile bir kısmı yıkılıyor. Yeni adliye ise; Yomra İlçesi Kaşüstü mevkiinde hizmet veriyor. Trabzon'da yaşayan vatandaşlar yeni adliyenin uzaklığından şikayetçi olsalar da bina yeni ile sistem dizayn edildi.

ESKİ BİNA NE OLACAK

Peki; Vatandaşın en çok merak ettiği eski bina ne olacak? sorusuna haber61.Net muhabiri Şükrü Üçüncü açıklık getirmek için araştırma yaptı. Trabzon Barosu Başkanı Mehmet Şentürk'ün görüşlerini alan Üçüncü, Trabzon'un yargı merkezi olduğunun tespitini yaptı. İşte Şentürk'ün açıklaması, " Trabzon yargı merkezi oldu. Bu durumun oluşa bilmesi için elimizden geleni yaptık.  sonunda da başardık."dedi.

TÜM BÖLGE TRABZON'A BAĞLI

Şentürk, " Doğu Karadeniz’deki bölge insanının Samsun’a gitmesini beklemek adaletsizlikti. Bu durumun önüne geçebilmek için elimizden geleni yaptık ve sonunda İstinaf mahkemesini bölgemize kazandırdık. Bu şu demek; 5 yıla kadar olan mahkemelerin sonuçlarını beklemek için Ankara'ya dosyalar gitmeyecek yada Samsun'a burada görülecek. Başta, Trabzon olmak üzere Rize, Artvin, Bayburt, Gümüşhane, ve Giresun'da görülen davaların kararları burada görülecek."ifadelerini kullandı.

BİNA NE ZAMANDA BİTER

Eski Adliye sarayında bulunan ve dar odaları sebebiyle kullanımı zor ve koşulları ağır olan bina güçlendirme yapılarak daha kullanışlı olması planlanıyor. Yeni duruşma solanları eklenecek olan binaya ilk yapıldığında bulunmayan asansörler de yerleştirilerek hizmette kolaylık saplanacak. Şimdilik kaç adli personelin çalışacağı bilinmezken Trabzon'un yargı merkezi olacağı kesinleşti. Öte yandan inşaatın yeni adli yargı yılında hizmete gireceği öğrenildi.

NEDİR İSTİNAF MAHKEMESİ

stinaf, Arapça kökenli bir kelime olup Yargıtay ile ilk derece mahkemeleri arasında kurulacak üst derece mahkemelerince yapılacak olan yargısal denetimin adıdır. Yani mahkemelerin verdiği kararlar bir üst mahkemede bir kez daha gözden geçirilecek, gerekirse yeniden duruşma yapılacak, delil toplanacak ve tanık dinlenebilecektir.

Mahkeme kararlarının bir kez daha incelenmesi, denetlenmesi adli hataların ortadan kaldırılarak doğru ve adil kararlar verilmesine hizmet edecektir. Özellikle istinaf mahkemelerinde görev yapacak hâkimler tecrübeli ve uzmanlaşmış olanlar arasından seçileceğinden ve toplu olarak çalışacaklarından kararların en az hatayla alınmasını sağlayacaktır. Kanuna göre toplam 5 yıla kadar olan hapis cezaları, değeri 5 bin liraya kadar olan hukuk davaları ve her türlü para cezasına ilişkin kararlar, on yıla kadar hapis cezası gerektiren suçlara dair beraat kararları istinaf mahkemelerinde karara bağlanacağı için Yargıtay'a gitmeyecektir. Hukukçuların ifade ettiğine göre bu tablo Yargıtayın iş yükünü oluşturan davaların % 60-70'ini ortadan kaldıracaktır.

Bu şekilde Yargıtay'ın iş yükünün azalması demek, karara bağlanmak üzere yıllarca dosyaların Yargıtay'da beklememesi anlamına gelecektir. Avrupa Konseyi'nin CEPEJ raporunda Adalet Bakanlığı istatistiklerine dayanılarak verilen bilgiye göre davalar Türkiye'de ortalama 246 günde karara bağlanmaktadır. O zaman nasıl oluyor da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Türkiye'yi 4, 6, 8 yıl süren davalar nedeniyle mahkum etmektedir. Demek ki kalan süreyi, dosyalar Yargıtay'da bekleyerek geçirmektedir. Birkaç yıl bekledikten sonra da bozulan dosya ilk derece mahkemesine giderek süreç yeniden başlamaktadır. İşte istinaf, hem adli hataları hem de Yargıtay'ın iş yükünü azaltacaktır ki bu da kendiliğinden yargılamanın 6 ila 8 yıl yerine çok daha kısa sürede, hatasız, adil ve makul sürelerde sonuçlanmasını sağlayacaktır.

Haber61.Net siz değerli okurlar için araştırdı... 

trabzon-adliyesi.jpg

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler