İstihdam sorunu piyasayı zorluyor

 Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, istihdam ve işsizliğin toplumun en önemli sorunu olmaya devam ettiğini söyledi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Hacısalihoğlu, Türkiye'de, 3 milyon 200 bin kayıtlı işsiz, 1 m

İstihdam sorunu piyasayı zorluyor
 Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, istihdam ve işsizliğin toplumun en önemli sorunu olmaya devam ettiğini söyledi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Hacısalihoğlu, Türkiye'de, 3 milyon 200 bin kayıtlı işsiz, 1 milyon 800 iş bulmaktan ümidini kesmiş kitlenin bulunduğunu, bunun toplamda 5 milyonu aştığını belirtti. Hacısalihoğlu, “Ülkemizde yüzde 19 oranında işsiz var. Bu sorun şehrimizde de ülkemizdeki oranla aynı paraleldedir. Bu işsizlik ve istihdam sorunu devletin ve biz özel sektörün ortak sorunudur. Birlikte çözüm getirmemiz gerekmektedir” diye konuştu.
Kamu, sivil toplum örgütleri, özel sektör, meslek kuruluşları gibi bütün kurumların bir araya gelerek çözüme yönelik adımların atılması gerektiğine işaret eden Başkan Hacısalihoğlu, ”Aksi takdirde toplum olarak üzerimize büyük bir sorun alırız” uyarısında bulundu. Kalifiye eleman konusunda özel sektöründe sıkıntıları olduğunun altını çizen Başkan Hacısalihoğlu, İşkur ile yapılan görüşmelerde 2000 kişiyi kapsayacak bir eğitim projesi ile Trabzon'da nitelikli eleman oluşturulacağını duyurdu.
Başkan Hacısalihoğlu, bu eğitim seferberliğinde, piyasanın ihtiyaçlarını gözeterek, 200 kişi bilişim sektöründe, 200 kişi genç girişimci alanında yetiştirileceğini kaydederek “Bu alanda genç girişimci eğitimlerinin verilmesinin ardından KOSGEB tarafından 4+40 bin YTL kredi kullandırılacak. Kendi işyerlerini açarak kendilerine ait fikirleri hayata geçirmelerine imkan verilecektir. Ayrıca, sağlık sektöründe istihdam edilmek üzere 700 kişi, ve son olarak da 700 kişinin çeşitli sektörlere yönelik eğitimden geçirilecektir. Bu eğitime katılacak olan gençlerimiz, eğitim süresince ücret alacaklardır. Bu kriz ortamda gençlerimiz eğitim süresince alacakları ücretler ile de en azından günlük hayatlarına biraz kolaylık sağlanmış ve birer meslek sahibi haline getirilmiş olacaklardır” diye konuştu.
Başkan Hacısalihoğlu, 5084'ün istihdam açısından çok önemli olduğunu vurgularken, TTSO'nun girişimleri bugüne kadar Başbakan ve bakanlara ayrıntılı bilgilendirmede bulunulduğunu, 5084'ün uzatılmasının talep edildiğini söyledi. Bunun yanında, siyasi kesime yönelik çalışmaların yanında, kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik olarak Trabzon'da dört sivil toplum örgütü ile birlikte başlatılan medya kampanyası ile durumun kitlesel boyuta taşınmış olduğunu vurgulayan Hacısalihoğlu “Aldığımız duyumlara göre, hükümetin Kızılcahamam toplantısında, Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, ilgili bakanlıklara direktif vererek konunun takip edilmesini, istendiğini öğrendik. Umuyoruz ki, bu konuda hüsrana uğramayız” açıklamasını yaptı.
Yakın dönemde KOSGEB'in hizmet alanının genişlettiğini kaydeden Hacısalihoğlu, KOSGEB tarafından işletmelere sunulan 25 bin TL, üç ayı ödemesiz, 18 ay vadeli ve faizi bu kurum tarafından karşılanan krediye başvuru da bulunulması için oda olarak yapılan çağrıya ciddi bir karşılık geldiğini söyledi.
Trabzon'da KOSGEB kredisinden yararlanmak için 2 bin 700 müracaatın yapılmış olduğunu, bunların bin 700'ünün ancak kredi alabilecek koşulları içerdiğini ifade ederek ”Bunun anlamı şu. Aradaki 1000'e yaklaşan işletme vergi dairesi, sigorta ya da banka şartlarını sağlayamamış. Bu olumsuzluk aslında piyasanın gelmiş olduğu ekonomik durumu ortaya koymaktadır. Aslında piyasa daha fazla destek gerektiğini göstermektedir” açıklamasında bulundu.


HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler