İşte maden faciasının bilirkişi raporu

Raporda Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) yüzde 30, taşeron firma yüzde 70 kusurlu bulundu.Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait Kozlu Müessesi’nde galeri açma çalışmalarını sürdüren maden işçilerinden 8’i metan gazı püskürmesi sonucu hayatını kaybetmişti. 7 Ocak

İşte maden faciasının bilirkişi raporu

Raporda Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) yüzde 30, taşeron firma yüzde 70 kusurlu bulundu.

Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait Kozlu Müessesi’nde galeri açma çalışmalarını sürdüren maden işçilerinden 8’i metan gazı püskürmesi sonucu hayatını kaybetmişti. 7 Ocak 2013 günü meydana gelen olayda işçilerden Ahmet Şeker’in cenazesi 12 Ocak 2013 günü çıkartılabilmişti. Olayın ardından görevlendirilen bilirkişi heyeti, olaya ilişkin raporu hazırladı. Raporda gaz püskürmesinin önlenmesi için sondaj dışında uygulamanın yapılmadığı belirtildi. Çalışmanın yanı sıra ek metan gazı drenajı faaliyetinin yapılmasıyla tehlike ve basıncın giderilebileceği ve facianın yaşanmamış olabileceği belirtildi. Patlamanın meydana geldiği ocağın 1. sınıf gazlı ocak olarak tanımlandığı ifade edilen raporda, “Olayda denetim ve gözetim faaliyetleri yapılmamış. Kesene ücreti ile yapılan çalışmalar sonucu işçiler daha fazla çalışmaya zorlanmış ve bu durum detaylı olarak iş güvenliği tedbirlerine uymamayı getirmiş, - 630 katı ve üzerilerinde gaz içerikleri uzun süre ölçülmemiş, kömür damarının gaz içeriği saptanmamış, yapılan sondajların sayısı ve niteliği yetersiz kalmış. Yine asıl işveren ve alt işveren ilişkisi yasal olarak uygun değildir. Teknoloji ve uzmanlık gerektiren işlerde alt işveren kullanılabilmesine yasa izin verirken, yapılan galeri açma işi TTK’nın asıl işi olup, teknoloji ve uzmanlık gerektiren bir iş değildir. Alt işveren firma çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği yönünden eğitim görmediği, iş müfettişlerinin raporunda saptadığı gibi kontrol ve degaj sondajlarının yeterli düzeyde yapılmadığı saptanmıştır” denildi.

Rapora göre olayda kaçınılmazlık faktöründen bahsetmenin de mümkün olmadığı belirtildi. Kazada Star İnşaat ve Ticaret A.Ş.’nin yüzde 70, asıl işveren Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun da yüzde 30 kusurlu bulunduğu belirtildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler