İş adamlarından tepki

 Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, yeni teşvik uygulamasında Trabzon’un 5. grupta yer almasını beklerken Mersin, Gaziantep gibi illerle aynı kapsamda değerlendirilerek 3. gruba konulmasıyla hayal kırıklığ

İş adamlarından tepki

 

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, yeni teşvik uygulamasında Trabzon’un 5. grupta yer almasını beklerken Mersin, Gaziantep gibi illerle aynı kapsamda değerlendirilerek 3. gruba konulmasıyla hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi. 

TTSO, Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) ve Trabzon Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (TESOB) tarafından hazırlanan ve yeni teşvik uygulamasıyla ilgili değerlendirmelerin yer aldığı basın açıklaması bugün TTSO’da yapıldı. Yapılan ortak açıklamayı okuyan Başkan Hacısalihoğlu, 2023 hedefinin ön planda bulunduğu yeni teşvikleri Trabzon iş dünyası olarak olumlu bulduklarını ancak Trabzon’un yer aldığı gruba itiraz ettiklerini belirtti.

Yeni teşvikle ilgili bilgi veren Başkan Hacısalihoğlu, “Yeni dönemde 6 bölgeye ayrılan yeni teşvik sisteminde Trabzon 3. bölgede yer almış bulunmaktadır. Artvin ve Rize 4. bölgede, Giresun, Ordu ve Gümüşhane illerimiz de 5. bölgede yer aldı. Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki 3 ilimiz 5 bölgede, 2 ilimiz 4. ve 1 ilimiz de 3. bölgede yer almış bulunmaktadır. İller bazında yapmış olduğumuz değerlendirmede bazı sıkıntıların var olduğunu gördük. Eskiden en fazla destek alan 4. bölgede yer alırken şimdi 3. bölgeye alınan Trabzon ise en fazla kaybeden il durumuna getirilmiştir. Gelişmiş illeri daha geliştirmek gerekirken, durdurmamak gerekmektedir. TR-90 bölgesi olarak altı ilin bir arada bulunduğu ve sosyo-ekonomik göstergeleri birbirine oldukça yakın olan Doğu Karadeniz Bölgesindeki illerimiz teşvikte 3 ayrı bölgeye ayrılmış bulunmaktadır” dedi.

 

TÜİK tarafından açıklanan 2011 yılı illere göre göç rakamlarında Trabzon’un göç veren illerin başında geldiğine, yapılan araştırmalara göre göç verme hızının teşviklerle azalmaya başladığına dikkat çeken Başkan Hacısalihoğlu, “Önceki teşviklerde Trabzon önemli ölçüde göçün hızını düşürdü. Göçün hızının düşürülmesinde teşviklerin önemli katkısı olmuştu. Göçün hızının düşürülmeye devam ettirilmesi için Trabzon’un teşvik avantajlarının düşürülmesi yerine artırılması gerekmektedir. Yeni teşvik sisteminde Trabzon üç ayrı başlıkta bir önceki teşvikteki avantajlarına göre kayıp yaşamıştır. Buna göre, sigorta pirimi işveren payı, vergi indirimi payı ve faiz desteği payı Trabzon’un 3. bölgeye alınmasından dolayı geriye düşmüştür. 4. bölgeye alınmamız halinde bir önceki teşvike göre kayıplarımız geri kazanılmış olacaktır. Bugüne kadar sağlanan teşviklerde Trabzon iş dünyası üzerine düşün sorumluluğu en üst düzeyde yerine getirerek yatırım ve istihdam sağlayarak ülke ekonomisine verdiği katkıyı en üst düzeye çıkarmıştır. Trabzon 2011 yılında ülkemizde kayıt dışı istihdamı önlemede Türkiye’nin birincisi olmuştur. Bu gurur Trabzon iş dünyamızın gururudur” şeklinde konuştu.

Yeni teşvik uygulamasıyla 2009 yılındaki teşviklerle kıyaslandığında Trabzon’un daha geri plana düştüğünü vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, “Biz 5. bölge beklerken 3. Bölgeye konulunca hayal kırıklığına uğradık. Trabzon’un yeri en azından 4. bölge olmalıydı. 3. bölgede yer almamız bizi tatmin etmedi. Bunun bir derece daha düşürülerek 4. bölgede yer almasını istiyoruz. Bununla ilgili hazırlıklarımız sürüyor. Biz 4. bölgenin hakkımız olduğuna inanıyoruz. Üyelerimizden de bu konuda çok sayıda şikayet geliyor. Yeni teşvik sisteminde illerin bulunduğu bölgelerin değişebileceğini göz önünde bulundurarak Trabzon’un da en azından geçmişe göre kayıplarının telafisinin düzeltileceğini umuyoruz. Zaten bu konuda gerek Başbakanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan gerekse Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan gerekli açıklamalarda bulunmuş, illerin zamanla teşvikte bölgeler arasında değişiminin mümkün olduğunu ifade etmişlerdir. Biz de diğer sivil toplum kuruluşlarıyla geniş kapsamlı bir toplantı yaparak görüşlerimizi ilgili Bakanlığa ileteceğiz. TOBB’da bu konuyla ilgili yapılacak toplantıda hazırlık yapıp taleplerimizi gündeme getireceğiz ve bunun düzeltilmesini sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel